Rezultatele finalei de duminica, dintre Sorin Oprescu si Vasile Blaga, vor clarifica si situatia din Consiliul General. Cel mai probabil, saptamana aceasta partidele vor negocia si vor decide in jurul cui se va forma majoritatea - PSD sau PD-L.

Partidul condus de Emil Boc a obtinut in urma primului tur de scrutin 24 de mandate, urmat de PSD cu 16 mandate si de PNL cu 8. PNG va avea patru locuri de consilieri generali, iar PRM trei. In cazul in care Blaga isi invinge contracandidatul, cel mai probabil PD-L va avea majoritatea in Consiliu, cu ajutorul PNG. Totusi, cele 28 de mandate insumate de cele doua partide nu ar asigura o majoritate confortabila primarului PD-L, pentru ca restul formatiunilor ar fi la diferenta de numai un vot.

Astfel, in situatia in care un consilier PD-L sau PNG ar lipsi de la o sedinta sau ar trada, taberele din CGMB ar fi la egalitate. Daca insa si PRM s-ar alatura partidului prezidential, PD-L ar avea asigurata puterea. O alta „combinatie“ favorabila democrat-liberalilor ar fi cu liberalii si penegistii lui Becali, caz in care proiectele lui Blaga ar trece de Consiliu fara probleme.

In ipoteza in care Sorin Oprescu il „bate“ in finala pe Blaga, cel mai sigur, majoritatea din Consiliu se va forma in jurul PSD. Dar, din nou, pionul decisiv va fi PNG. PSD+PNL+PRM ar strange 27 de consilieri, in timp ce PD-L + PNG, 28. Prin urmare, pentru ca social democratii sa domine, ar avea nevoie si de sprijinul partidului lui Becali. Toate scenariile sunt inca posibile, in conditiile in care capii partidelor sustin ca nu au discutat despre viitoarea majoritate in Consiliu, preferand sa astepte rezultatele finale de la turul 2 in cursa pentru primarie.

PNG pare insa singurul hotarat: sustine PD-L, cu Blaga primar. Daca iese insa Oprescu, consilierii PNG se vor repozitiona. „Vom face o majoritate de dreapta in Consiliu, din care sa faca parte si PD-L. Am ales aceasta varianta din doua ratiuni: pentru ca suntem singurele partide de dreapta din Consiliu si pentru ca tehnic e mai usor sa faci o majoritate din doua partide decat din patru. Daca domnul Blaga pierde, pentru ca trebuie sa luam in calcul si aceasta ipoteza, vom lua o pozitie saptamana viitoare“, a declarat Daniel Fuciu, presedintele PNG Bucuresti pentru Cotidianul.

Potrivit lui Fuciu, PNG a negociat deocamdata „de principiu“ cu PD-L detaliile „tehnice“, cum le numeste el, adica functii de viceprimar sau de sefi ai diferitelor structuri din primarie, nefiind inca stabilite. Si Gigi Becali anunta recent la Realitatea TV ca-l sustine pe Blaga pentru fotoliul de primar al Capitalei si ca va forma majoritate cu PD-L. „Eu daca il sustin, daca plec cu un tovaras la drum, lupt pentru asta“, a subliniat presedintele PNG.