Varujan Vosganian si Bogdan Olteanu nu s-au grabit sa promoveze legea care le interzice demnitarilor sa participe in AGA si CA

In vreme ce proiectul legislativ prin care se punea capat participarii membrilor Guvernului in consilii de administratie si adunari generale ale actionarilor zace ingropat in Parlament, de mai bine de un an de zile, ministrii si secretarii de stat continua nestingheriti sa adune sume substantiale in conturi tocmai datorita unor astfel de activitati. De ce treneaza proiectul legislativ este usor de inteles daca ne uitam ca unii demnitari reusesc sa adune chiar si 90.000 de euro pe an din implicarea intr-o puzderie de CA, AGA, comisii de privatizare sau comitete interministeriale. si inca nu si-au depus toti declaratiile pentru a putea sa desemnam un campion. Cei mai avantajati par sa fie secretarii de stat din Ministerul Economiei si Finantelor.

Din cei sase secretari de stat, doar patru si-au actualizat declaratiile de avere, dar in dreptul lor se pot contabiliza cu lejeritate peste 600.000 lei incasati doar in calitate de membru in CA, AGA sau comitete. Cele mai mari sume, in total 643.000 lei, se regasesc in dreptul secretarului de stat Elena Dascalu si al sefului ANAF, Daniel Chitoiu. Intamplator sau nu, amandoi sunt finii vicepresedintelui PNL Dan Radu Rusanu. Bani din participarea in tot felul de structuri obtin si ministrii si consilierii personali, doar ca acestia nu se mai obosesc sa-si actualizeze declaratiile de avere, multe dintre ele datand din 2006 sau chiar 2005. In schimb, in MEF, dar si in alte ministere, sunt la moda curierii personali! Cate unul sau chiar doi pentru fiecare secretar de stat.

Dupa ministri, care nu s-au grabit insa sa-si actualizeze declaratiile de avere, cei mai avantajati par sa fie secretarii de stat din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Din cei sase aflati in subordinea ministrului Varujan Vosganian, doar patru si-au innoit declaratiile, iar in fruntea clasamentului se pozitioneaza, intamplator sau nu, doi fini ai liderului PNL Dan Radu Rusanu: Elena Doina Dascalu si Daniel Chitoiu.

Dascalu a obtinut, in 2007, 340.473 lei (peste 90.000 euro), din participarea in Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior (119.580 lei), in Comisia pentru coordonarea privatizarii SC "Electrica Muntenia Sud" S.A. (88.442 lei), in Consiliile de Administratie ale Regiei Autonome Monitorul Oficial (12.165 lei), SC Romatsa (59.448 lei) si SC Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A. (51.838 lei), dar si in Consiliul Superior al Camerei Consultantilor Fiscali (9.000 lei). Toate aceste sume pe langa salariul de 46.761 lei. Situatia financiara prospera a secretarului de stat se reflecta si in investitiile facute: 52.000 de metri patrati de teren extravilan cumparati, in 2008, in comuna prahoveana Valea Calugareasca si o vila in curs de construire in Bucuresti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.