Expozitia Filatelica Romana, EFIRO 2008, care se va desfasura in perioada 20-28 iunie la Romexpo, sarbatoreste 150 de ani de la emiterea primei marci postale romanesti “Cap de Bour” si prezinta colectii din peste 70 de tari.

EFIRO 2008 este prima Expozitie Mondiala Filatelica organizata in tara noastra, la care vor participa peste 1.000 de colectionari si colectii din 70 de state.
Expozitia marcheaza implinirea a 150 de ani de la emiterea celebrelor timbre "Cap de Bour-1858" de catre serviciile postale din Moldova, la numai 18 ani de la punerea in circulatie a primelor marci postale din lume, in Marea Britanie.

Printre piesele de rezistenta ale expozitiei, se afla un numar din ziarul “Zimbrulu - Vulturulu”, tiparit la Iasi, care a fost expediat in 1858 la Galati, cu opt marci “Cap de Bour”, din editia speciala pentru trimterea ziarelor. Ziarul a fost vandut la o licitatia la Geneva contra sumei de 1 milion de dolari. Valoarea unei marci “Cap de Bour” poate ajunge la peste 100.000 de euro, potrivit directorului adjunct al Muzeului National Filatelic de la Bucuresti, Cristian Scaiceanu.

De asemenea, vor fi expuse la EFIRO 2008 matricele de imprimare ale marcii “Cap de Bour”, a caror valoare este, potrivit lui Scaiceanu, “inestimabila”. Colectii din Paraguay pana in Hong Kong, inclusiv colectia Casei Regale Britanice, vor fi aduse la EFIRO 2008.

Manifestarea filatelica din acest an va fi cea de-a patra expozitie EFIRO organizata in tara noastra, dupa expozitia nationala cu participare internationala din 1932, organizata sub patronajul Regelui Carol al II-lea, si cele din 1998 si 2004, organizate la Palatul Parlamentului.

Expozitia cu principalele sale evenimente va fi prezentata joi, in cadrul unei conferinte de presa, sustinute de Comitetul de Organizare EFIRO 2008, care va avea loc la sediul Companiei Nationale Posta Romana, de pe Bd. Dacia, nr. 140, de la ora 11.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.