Presedintele Traian Basescu a facut un apel catre alegatori sa mearga la vot duminica la primele alegeri locale de dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Seful statului a facut acest apel ca urmare a previziunilor care ar arata o prezenta scazuta la vot la alegerile din 1 iunie.

Presedintele Basescu i-a indemnat pe alegatori sa vina la vot la alegerile locale de duminica, mai ales ca e prima oara cand presedintii de Consilii Judetene vor fi alesi de catre cetateni si nu de catre consilierii judeteni ca pana acum.

"Pentru prima data avem posibilitatea sa alegem presedintele Consiliului Judeten direct, prin vot liber al cetatenilor. Prin participarea la vot duminica, romanii vor pune capat negocierilor dintre partide", a spus Traian Basescu.

Presedintele Basescu a amintit ca in urma referendumului din toamna trecuta pe tema votului uninominal, Parlamentul a modificat legea electorala si a introdus votul uninominal si pentru parlamentari si pentru presedintii de Consilii Judetene.

In acest fel, votul de duminica are o importanta mai mare, mai ales ca viitorii primari vor gestiona aproape 20 de miliarde de euro, bani veniti de la Bruxelles pentru proiecte de imbunatatire a calitatii vietii oamenilor si a infrastructurii.

"Fac un apel catre romani sa aloce cateva minute din ziua lor de duminica, pentru a-si alege viitorii conducatori locali", a spus presedintele.

Apelul presedintelui a reamintit ca, din cauza prezentei reduse la vot, referendumul de anul trecut pentru introducerea votului uninominal nu a fost validat.

In plus, presedintele a amintit si ca pentru organizarea alegerilor locale din acest an se cheltuie 70 de milioane de lei noi si ca, pentru ca acesti bani sa nu fie cheltuiti degeaba, alegatorii ar trebui sa vina la vot si sa isi aleaga primarii si consilierii locali.

Declaratia presedintelui la finalul campaniei electorale a fost mult mai neutra decat cele de la inceputul campaniei, cand a acuzat partidele ca fac intelegeri secrete si ca prin aceasta, ii fac pe alegatori sa fie mai putin interesati de politica, marind in acest fel numarul celor care nu merg la vot.

Sondajele, mai ales cele privind intentiile de vot ale bucurestenilor, arata o participare destul de redusa la alegeri, in jur de 50%.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.