Unul dintre sediile agentilor secreti ai Romaniei nu va ajunge in propietatea familiei Sturdza, cea care a a detinut acel imobil pana in urma cu peste 40 de ani .

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, marti seara, recursul declarat de mostenitorii familiei Sturdza impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a hotarat sa nu le retrocedeze sediul serviciului de informatii Externe (SIE). Decizia Curtii Supreme este definitiva. Avocatul mostenitorilor famiei Sturdza, Roxana Totti Boros, a declarat, pentru Newsin, ca a sustinut, marti, in fata magistratilor ca nu poate fi mentinuta decizia Curtii de Apel din mai multe considerente.

Unul dintre acestea ar fi ca sediul in care functioneaza SIE nu poate fi considerat ca fiind domeniu public, intrucat statul nu ar avea nici un titlu de proprietate asupra lui. Aparatorul a mai spus ca imobilul a fost preluat in mod abuziv de la familia Sturdza fara nici un fel de document. Un complet de divergenta al Curtii de Apel Bucuresti a respins, pe 3 iulie 2007, actiunea prin care familia Sturdza a revendicat un imobil in care se afla un sediu al Serviciului Roman de Informatii (SIE). Dupa ce au amanat de trei ori pronuntarea in acest proces, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelul SIE si pe cel al Ministerului de Finante si au respins actiunea mostenitorilor familiei Sturdza.

La termenul din 12 iunie al procesului, SIE si Ministerul de Finante au ridicat mai multe exceptii potrivit carora, imobilul nu ar putea fi retrocedat in natura, asa cum cer mostenitorii, intrucat se afla pe domeniul public al statului. Serban Dimitrie Sturdza, in calitate de mostenitor al familiei Sturdza, incearca, din anul 2000, sa obtina restituirea imobilului situat in Bucuresti, pe Bulevardul Ion Mihalache, nr.30, despre care sustine ca este ocupat "fara titlu legal" de catre Serviciul de Informatii Externe. Sturdza a mai precizat ca SIE a facut o evaluare in 2006 si a estimat ca imobilul ar valora 3 milioane de euro, suma care i-a fost oferita ca despagubire dar pe care mostenitorul familiei Sturdza a refuzat-o, apreciind ca proprietatea respectiva este de 10 ori mai scumpa. "Ne judecam de sapte ani, mai precis din anul 2000. Acest imobil nu a fost niciodata nationalizat. Avem dovada achitarii tuturor datoriilor fata de acest imobil pana in anul 1947 cand ne-a fost luat. Mi se pare ca SIE si Ministerul Finantelor au un tupeu fantastic cand ma intreaba care este motivul nemultumirii mele cand nu accept restituirea in bani, dupa 7 ani de procese. Atata vreme cat mi se propune acordarea de masuri reparatorii pentru un imobil care exista, care nu a fost demolat, care nu este afectat deloc de conditiile meteorologice, este normal sa fiu nemultumit ca nu mi se restituie in natura", a declarat Serban Dimitrie Sturdza pentru Newsin. El a adaugat ca, in mod unilateral, SIE a facut o evaluare la suma de 117 miliarde de lei vechi (aproximativ 3 milioane de euro) in urma cu doi ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.