Ministrul internelor, Cristian David, a declarat astazi ca pachetul de masuri propus ieri de guvernul italian este indreptat impotriva infractorilor si nu impotriva unei nationalitati sau a unei etnii, afirmand ca va reactiona doar in cazul unei discriminari impotriva romanilor, informeaza NewsIn.

"Ar trebui sa dam interpretarea corecta acestui pachet de masuri. Faptul ca masurile au ca obiectiv principal combaterea criminalitatii este o chestiune care nu mai lasa loc interpretarilor de niciun fel. Este un pachet structurat pe 3 capitole principale - ordinea publica, siguranta cetateanului si reducerea criminalitatii si a crimei organizate. Atingerea acestor trei paliere se apropie foarte mult de realizarea obiectivului de combatere a criminalitatii in Italia", a precizat Cristian David.

David a mai spus ca exista un dialog permanent intre autoritatile romane si cele italiene, asezat pe bazele unei abordari realiste care are doua obiective comune, respectiv aplicarea legii si libera circulatie. "Atat timp cat aceste doua chestiuni se vor respecta in atitudinea si actiunea autoritatilor italiene, relatia noastra va fi foarte buna si in parametri optimi", a declarat David.

Ministrul a mai precizat si ca va reactiona, in cazul in care pachetul legislativ va fi interpretat discriminatoriu impotriva romanilor.

Obligatia cetatenilor comunitari care doresc sa stea pe teritoriul italian mai mult de trei luni de a demonstra ca au un venit minim legal, o locuinta si o asigurare de sanatate valabila, introducerea imigratiei clandestine in Codul Penal si expulzarea imediata in caz de condamnare la doi ani de inchisoare sunt principalele masuri pentru combaterea imigratiei ilegale anuntate miercuri de Guvernul Berlusconi.

Primariile din Italia pot refuza acordarea rezidentei pentru cetatenii UE, daca acestia nu indeplinesc aceste conditii, iar lipsa permisului de sedere reprezinta unul dintre motivele imperative de ordin public pentru care se poate cere indepartarea imediata de pe teritoriul italian a cetatenilor UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.