Fenomenul Piaa Universitatii si violentele indreptate impotriva celor ce contestau alegerile din 1990 si cereau respectarea punctului 8 al proclamatiei de la Timisoara, prin retragerea fotilor activisti din viata politia sunt, in opinia lui Ion Iliescu, "chestiuni" marginale si inevitabile.

Intr-un interviu acordat NewsIn cu ocazia trecerii a 18 ani de la primele alegeri libere de dupa caderea comunismului, fostul sef de stat Ion Iliescu a vorbit despre alegerile din 1990 care i-au adus primul mandat de presedinte al Romaniei. Facand referire la fenomenul Piata Universitatii si la incidentele violente care au marcat acele momente, Iliescu a apreciat ca acestea "sunt inevitabile", dar ca "ceea ce este grav acum e ca seful statului este incitatorul unor asemenea lucruri" in timp ce "atunci dimpotriva... liderii au dat un exemplu de nota civilizata".

Versiunea fostului presedinte asupra evenimentelor din primavara anului 1990 este aceea ca partidele beneficiau de armate de militanti, dedicate "trup si suflet", iar politicienii, in ciuda antagonismelor, se respectau reciproc si promovau cultura dialogului, relateaza NewsIn. Castigatorul scrutinului din 1990 a expediat la capitolul "si altele" fenomenul Piata Universitatii si violentele care au fost indreptate impotriva celor ce contestau alegerile si cereau respectarea punctului 8 al proclamatiei de la Timisoara, prin retragerea fostilor activisti din viata politica. Iliescu a declarat pentru NewsIn ca acestea erau "chestiuni" marginale si inevitabile. Fostul presedinte a mai sugerat ca el era victima protestelor stradale, in conditiile in care manifestantii strigau lozinci de tipul "Jos Iliescu" sau "Moarte lui Iliescu". Senatorul PSD a facut referire si la actualul presedinte al Romaniei, pe care l-a acuzat ca este un model prost, dand dovada de lipsa de cultura politica, intrucat seful statului ar fi, in opinia sa, "incitatorul" unor incidente violente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.