Evenimentul se defasoara intr-unul dintre cele mai mari centre universitare ale tarii, Iasi, unde, duminica, la Universitatea "Al. I. Cuza", a avut loc festivitatea de deschidere.

Editia din acest an, a 16-a, reuneste un numar record de participanti: 53 de elevi si 43 de cadre didactice din 23 de tari, respectiv Argentina, Austria, Bulgaria, Coreea de Sud, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, India, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovenia, Turcia, Ungaria si Romania. Fiecare stat poate inscrie doi concurenti, cu exceptia tarii gazda, care are dreptul la zece elevi.

Elevii si profesorii vor participa la dezbateri cu tema "Filosofia-spatiu al dialogului intercultural", in contextul declararii anului 2008 drept An European al dialogului intercultural.

Concursul propriu-zis va avea loc astazi la Colegiul National "Costache Negruzzi", si consta in redactarea unui eseu filosofic, intr-una dintre limbile de circulatie internationala.

Festivitatea de premiere va avea loc joi, 22 mai la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi".

Competitia, patronata de Federatia Internationala a Societatilor de Filosofie, a fost initiata in 1993 si este recunoscuta oficial de UNESCO.

Romania a participat la toate editiile olimpiadei.