Festivalul de film Cannes incepe astazi si se va incheia pe 25 mai. In scaunul de presedinte al juriului a fost numit actorul Sean Penn.

Trecand in revista lista incarcata cu filme anuntate pentru aceasta editie a prestigioasei competitii, ne-au atras atentia cele doua perioade din viata lui Che Guevara pe care Steven Soderbergh le-a ecranizat intr-un biopic de patru ore; la fel, debutul regizoral al scenaristului Charlie Kaufman – “Synechdoche, New York” – ca si alte productii de peste Atlantic care vor injecta ceva esenta de glamour Hollywood-ian in arena europeana.

In cadrul competitiei vom avea la ce sa ne zgaim: pe langa bizara portionare a filmului biografic Soderbergh-ian in “The Argentine” si “Guerilla”, Clint Eastwood a produs si el un concurent redutabil, “The Changeling”. Desi la inceputul saptamanii erau indoieli serioase cu privire la includerea duo-ului lui Soderbergh printre titlurile proiectate – se pare ca pana la urma regizorul va putea duce la bun sfarsit filmarile la tanc pentru a le lansa in cadrul festivalului. Asadar ne asteptam la prezenta Hollywood-ului pe batranul continent, intr-un contingent impresionant: numai distributia combinata a celor doua (trei) filme mentionate e plina ochi de nume mari, ca Benicio Del Toro, Julia Ormond, Benjamin Bratt, Angelina Jolie, Amy Ryan, John Malkovitch.

Angelina a furnizat si vocalele pentru o tigroaica din animatia de asemenea dezvelita la Cannes pentru vizionare in afara competitiei – filmul “Kung Fu Panda” grebleaza de altfel laolalta o droaie de voci cunoscute: Jack Black, Jackie Chan, Dustin Hoffman si Lucy Liu in format animat... merita vazut rezultatul!

Dar cel mai intens asteptat eveniment de pe La Croisette va fi premiera lui Indie – denumirea de alint nascocita printre cunoscatori pentru mult-anticipatul film al lui Steven Spielberg, “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”. Tot fara pretentii la trofeu soseste si Woody Allen pe Coasta, cu al sau “Vicky Cristina Barcelona”, filmat – ati ghicit – in Spania, si promovat de "greii" Penelope Cruz, Scarlett Johansson si Javier Bardem.

Deci anul acesta vor fi doar doua productii americane inscrise in cursa pentru Palme d’Or-ul pe care fratii Dardenne l-au ochit din nou. Oare vor reusi ei sa pastreze in Europa ravnitul premiu cel mare, cucerind juriul cu al lor “Le silence de Lorna”?

Mai sunt o droaie de alte titluri de care va musti Cannes-ul cat de curand, insa permiteti-mi sa inchei referindu-ma la boarea de aer proaspat adusa de prezenta unui regizor de talia lui Wim Wenders in competitie. Acesta (inspiratia creativa din spatele unor opere de arta ca “Wings of Desire” sau “The Million Dollar Hotel”) va spera sa primeasca distinctia principala a festivalului pentru noul sau film: “The Palermo Shooting”, populat de cunoscutii actori Milla Jojovich si Dennis Hopper.