Aproximativ 20.000 de dolari va plati Administratia Prezidentiala pentru vizita de trei zile a presedintelui Traian Basescu la Beijing, cu ocazia festivitatii de deschidere a Jocurilor Olimpice. Pentru ca Presedintia nu putea, conform normelor financiare in vigoare, sa faca plati externe, iar suma trebuia virata catre Comitetul de Organizare al JO, forul condus de Octavian Morariu a fost cel care a scos, deocamdata, banii din „buzunar“. COSR isi va primi insa suma cheltuita pentru cazarea presedintelui, Administratia Prezidentiala solicitand in acest sens un aviz de la Ministerul Finantelor pentru a putea face plata, refuzat deoarece incalca normele fiscale interne.

Suma poate parea uriasa pentru unii, fiind vorba despre numai doua nopti de cazare, dar motivul este intemeiat.

Presedintele este obligat sa achite plata a noua nopti de cazare chiar daca va sta numai trei zile, din 7 pana in 9 august. „Acesta este pachetul pe care ni l-a oferit Comitetul de Organizare a JO de la Beijing. El nu este special pentru presedintele Romaniei, ci este valabil pentru toti sefii de stat sau de guvern din intreaga lume.

Trebuie sa platesti minimum noua zile, indiferent ca stai una sau opt. Organizatorii pun la dispozitia presedintilor si sefilor de guvern doua hoteluri, care vor fi ultrapazite“, a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu. Astfel, Basescu se va putea reintalni in China cu presedintele SUA, George W. Bush, dar nu si cu seful statului francez, Nicolas Sarkozy, care a anuntat ca va boicota festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Sefii de stat sau de guvern nu vor putea avea insa intrevederi oficiale, intrucat in perioada Olimpiadei nu este permisa nici o intalnire de tip politic.