Senatorii au dat marti o mana de ajutor fumatorilor si au respins posibilitatea ca Executivul sa interzica total fumatul in spatiile publice, iar elevii si studentii care sunt prinsi fumand in spatii neadecvate nu vor mai putea fi sanctionati prin munca in folosul comunitatii, informeaza NewsIn.

Senatorii au modificat Ordonanta prin care Executivul amenda Legea privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Senatorii care au votat raportul suplimentar asupra proiectului au aprobat un amendament propus de Comisia juridica prin care se abroga articolul care stipula ca interzicerea totala a fumatului in toate spatiile publice inchise se va decide de catre Guvernul Romaniei, in deplin acord cu politicile si strategiile UE in domeniu.

Senatorii au abrogat o parte din prevederile Ordonantei, considerate mai severe. Potrivit legii adoptate, se interzice comercializarea produselor din tutun in spitale si unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior. Parlamentarii au eliminat insa prevederea potrivit careia se interzicea comercializarea tigarilor in unitati comerciale aflate la o distanta mai mica de 50 de metri de spitale si unitati de invatamant. In plus, alesii au decis si abrogarea articolelor prin care Ministerul Sanatatii trebuia sa infiinteze un Centru National pentru Controlul Tutunului.

Elevii si studentii care sunt prinsi fumand in spatii publice inchise au fost scutiti de senatori de posibilitatea de a fi sanctionati prin munca in folosul comunitatii, ei putand fi numai amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei. Senatorii au redus insa si amenda pentru cei care nu respecta prevederile Ordonantei in vigoare, de la 2.500 la 5.000 lei fiind diminuata si a ajuns la intre 250 si 1.000 lei. Senatul este prima camera sesizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.