Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a lansat luni Raportul Freex – Libertatea Presei in Romania pentru anul 2007.
Evenimentul a coincis cu premierea, de catre aceeasi organizatie, a actorilor politici sau a persoanelor publice care s-au remarcat in ultimul an prin declaratii sau actiuni incompatibile cu functia detinuta, cadrul legislativ actual sau etica profesionala. “Repetentii libertatii de exprimare” au primit diplomele cu zambetul pe buze confirmand importanta imaginii individuale sau colective in orice campanie electorala.

Din cele noua premii acordate ieri de catre Agentia de Monitorizare a Presei, opt au fost pentru “Repetentii libertatii de exprimare”. Singurul premiu pozitiv a fost acordat Clubului Roman de Presa care a introdus in 2007 o recomandare in codul etic prin care jurnalistii si conducatorii redactiilor sunt indemnati sa-si publice declaratiile de interese.

“Pasarica, pot sa ma joc si eu cu telefonul tau?”

Traian Basescu a primit una dintre cele mai importante distinctii ale serii – multumita interventiilor, declaratiilor si replicilor acide de genul “Mai pasarica nu ai treaba azi?” sau “Vin la tine la birou sa o facem” – cuvinte adresate cu diverse ocazii unor jurnalisti prezenti la diverse evenimente. Conform AMP “Comandantul primeste acest binemeritat premiu pentru ca a ridicat stacheta gesturilor jignitoare la adresa jurnalistilor la un nivel care-i reduce pe alde Mischie, Oprisan, Mazare sau Sechelariu la gradul de simpli marinari”.

Romtelecom, Dan Voiculescu, PNL si PSD – regasire in lista repetentilor

Ilie Nastase si Ion Tiriac s-au aflat si ei printre repetentii libertatii de exprimare din cauza amenintarilor cu moartea adresate unor jurnalisti de la Evenimentul Zilei care au dezvaluit in urma cu cateva luni o posibila frauda sportiva.

Dan Voiculescu a fost distins cu Premiul “Libertatea de exprimare a patronului de presa – un drept inalienabil” pentru interventia televizata, in direct, pe care “ex-mogulul media a avut-o intr-o emisiune in care Monica Macovei nu era sapunita corespunzator de moderatoarea Gabriela Vranceanu Firea”.

Premiul “Aplicatie NATO de descurajare a libertatii de exprimare” a fost inmanat personal de catre Razvan Martin, coordonator de proiecte in cadrul AMP, lui Christian Ciocan – purtator de cuvant al politiei Capitalei pentru “profesionalismul de care au dat dovada (n.r. fortele de ordine) in cadrul Summitului NATO, profesionalism care a facut inutila o noua interventie a minerilor pentru a face ordine in Capitala.” Astfel, reprezentantii AMP multumesc “ministrului Cristian David, sefilor Jandarmeriei, SRI si Politiei pentru ca au oprit hoardele anarhiste care atacau populatia cu idei pacifiste.”

Mai multe informatii despre AMP si versiunea integrala a Raportului FreeEx - Libertatea Presei in Romania gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.