Un film pe care il asteptam cu sufletul la gura este "Nunta muta", reprezentind un dublu debut: Horatiu Malaele, ca regizor de film, si Adrian Lustig, ca scenarist.

Dincolo de valoarea celor doi autori amintiti, mai garanteaza succesul povestea cu totul speciala (o nunta care trebuie sa fie tinuta in perfecta liniste, fiindca a murit Stalin si s-a instituit doliu national) si distributia de mare calibru: Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Valentin Teodosiu, Dana Dogaru, Eugenia Mirea, Roxana Guttman, Nicolae Urs, Catrinel Dumitrescu, Rudy Rosenfeld, Tudorel Filimon s.a. Inainte de premiera romaneasca, "Nunta muta" a fost trimisa la Cannes si, pina de curind, a figurat in selectia oficiala. Alti regizori romani (Stere Gulea, Radu Gabrea) au fost eliminati din capul locului.

Pina acum, in selec-tia oficiala figurau 22 de titluri, dar anul acesta, brusc, au mai ramas doar 20. Exact pe pozitia cu numarul 20 se afla "Nunta muta". Dupa o scurta vizita in America, selectionerul a revenit in Franta cu o razgindeala: vor fi doar 19 filme in competitie. Asta, probabil, pentru ca filmele americane proiectate hors concours sint prea lungi… Si, apoi, dupa niste criterii foarte ciudate, in competitie trebuie sa fie trei filme din Asia, trei din America Latina, nenumarate din Europa, dar numai unul din Est (motiv pentru care, in ultimii ani, rusii, polonezii, cehii au fost foarte scumpi la vedere!) Astfel incit, filmul lui Malaele, despre care se spunea, dupa vizionare, ca "scena muta de 12 minute va ramine in istoria cinematografului", a ramas pe dinafara.

A ramas, in schimb, in selectia finala, Ungaria, cu un film regizat de Cornel Mundrutzo (fost Mindruta, originar din Cluj si cu studiile facute in Romania!). Toata speranta noastra sta in eventualitatea ca vreunul dintre filmele selectionate sa fie retras in ultima clipa. Anul trecut, un film chinez a fost interzis de cenzura. A-nul acesta, avem din nou un film chinezesc printre cele ales…


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.