Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ucraina "face unele verificari in ceea ce priveste pozitia Romaniei fata de o declaratie a presedintelui roman Traian Basescu referitoare la teritoriile ucrainene, vehiculata intens de presa", a declarat Vasili Krilici, purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Kiev, citat de publicatiile online Korrespondent din Ucraina si Gazeta.ru din Federatia Rusa.

"MAE (de la Kiev) l-a insarcinat pe ambasadorul Ucrainei in Romania sa afle care este pozitia MAE de la Bucuresti in legatura cu declaratia pe care presa o atribuie presedintelui Traian Basescu", a adaugat Kirilici, a carui declaratie a fost transmisa la buletinele de stiri ale principalelor posturi de televiziune ucrainene.

Conform unor surse diplomatice de la Kiev, citate de agentia UNIAN, ambasadorul Romaniei la Kiev a fost convocat la sediul Ministerului ucrainean de Externe pentru "explicatii privind autenticitatea declaratiilor publicate in presa" atribuite lui Traian Basescu, neexistand nicio confirmare a prezentarii inaltului diplomat roman. Ieri, mai multe ziare centrale ucrainene, cu referire la cotidianul bucurestean ZIUA, au publicat o declaratie a presedintelui Traian Basescu, in care acesta aprecizat ca "in anumite circumstante, sudul Ucrainei trebuie sa revina in componenta Republicii Moldova".

Presedintele Traian Basescu a afirmat la o dezbatere, ca raspuns la intrebarile ZIUA, ca in Ucraina "sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina la Ucraina, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei care sa revina la Moldova", amintind de modul in care Transnistria a ajuns sa faca parte din Republica Moldova prin rapturile teritoriale impuse de regimul stalinist Basarabiei si Bucovinei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.