In timp ce spitalele romanesti se confrunta cu lipsa acuta a sangelui pentru transfuzii, functionarii de la Ministerul Economiei si Finantelor "uita" sa aloce banii pentru tichetele de masa pe care ar trebui sa le primeasca donatorii.

Legislatia nationala prevede ca MEF trebuie sa dea acesti bani, insa multele sedinte ii tin ocupati pe functionarii cu raspundere. Intre timp, medicii amana interventii chirurgicale de care depinde viata unor oameni, iar spitalele primesc sange cu taraita pentru cazurile de extrema urgenta. Medicii fac apel la populatie sa doneze sange pentru a salva vieti, se dau bani grei pentru campanii de promovare, dar probabil si tichetele pentru donatori se inscriu in lista de reduceri ale cheltuielilor bugetare.

Spitalele din tara aproape ca au ramas fara sange. Centrele de transfuzii nu mai alimenteaza spitalele decat pentru cazurile de extrema urgenta sau pentru interventiile chirurgicale care nu mai suporta amanare. Numai in Bucuresti, din cauza numarului mic de donatori, centrul de transfuzii nu poate acoperi decat jumatate din cererile de sange ale spitalelor. Sangele recoltat intr-o zi este folosit doar la cazurile urgente si s-a intocmit si o lista de persoane prioritare: copiii, femeile insarcinate si urgentele. Medicii spun ca in situatii de criza se apeleaza la rudele pacientilor sau la spitalele din judetele vecine. Insa nici aceste unitati nu mai pot onora solicitarile pentru ca au ramas fara donatori.

Inaintea sarbatorilor, fie ca vorbim de Paste sau de Craciun, vasluienii se inghesuiau sa doneze sange in schimbul tichetelor de masa. Judetul Vaslui este unul dintre cele mai sarace judete ale Romaniei. Anul acesta, numarul donatorilor de sange de la Centrul de Transfuzii de Sange Barlad s-a injumatatit pentru ca Ministerul de Finante nu a alocat banii necesari pentru cumpararea tichetelor de masa pentru donatori. Oamenii vin, stau la coada si cand afla ca nu se mai dau tichete pleaca. Tichetele sunt un drept acordat donatorilor de legislatia nationala. Daca MEF nu va aloca banii, in Barlad ar putea urma o criza de sange, potrivit directorului Centrului de Transfuzii de Sange Barlad, medicul Violeta Nistor.

Totusi, au mai ramas cateva persoane care au donat pe datorie, in asteptarea tichetelor.
Lipsa tichetelor afecteaza si donatorii din Iasi, un oras in care vin sa se trateze bolnavi din toata tara.
Cautand o explicatie privind intarzierea platilor, i-am contactat pe reprezentantii MEF, insa am fost plimbati de la un cabinet la altul, fara a primi un raspuns. Secretara doamnei secretar de stat Doina Dascalu, persoana recomandata de angajatii MEF pentru a ne da o explicatie, ne-a spus ca sefa sa este intr-o sedinta. Cand am insistat ca trebuie sa vorbim cu secretarul de stat pentru a obtine o pozitie oficiala a MEF, ni s-a inchis telefonul in nas.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.