Societatea Academica Romana (SAR) avertizeaza ca Romania a devenit, in urma schimbarilor aduse Codului de Procedura Penala, veriga slaba a Uniunii Europene, deoarece tara noastra are cel mai permisiv regim legislativ pentru infractori.

Potrivit unui raport SAR, textul Codului de Procedura Penala conform caruia procurorii nu mai au voie sa emita autorizatii provizorii de interceptare pentru maximum 48 de ore nu se reflecta in legislatia europeana in domeniu. In majoritatea statelor UE, procurorii pot emite acest mandat, care este confirmat de judecator ulterior emiterii lui. In opinia SAR, aceasta reglementare va afecta anchetele facute in colaborare cu alte state ale UE.

Cat priveste perchezitia la domiciliu, aceasta s-a transformat intr-un "instrument ineficient", precizeaza raportul. Acest lucru se intampla deoarece anchetatorii trebuie sa ceara voie de la anchetat sa poata perchezitiona casa, precizandu-i suspectului ce anume cauta. In cazul in care cel vizat refuza perchezitia, procurorii trebuie sa ceara mandat de la judecator, numai in baza acestuia putand sa-si desfasoare actiunea.

De asemenea, anchetatorii au pierdut si posibilitatea de a interzice infractorilor sa paraseasca tara sau localitatea pe timpul urmaririi penale. Aceasta masura, impreuna cu dispunerea retinerii timp de 24 de ore erau instrumentele de care anchetatorii se puteau folosi pentru a se asigura ca infractorii nu dispar, masurile de fata putand fi contestate in fata unui judecator pentru a se asigura respectarea CEDO.

In acest context, SAR a subliniat ca modificarile aduse Codului de Procedura Penala sunt in masura sa submineze sistemul de riposta impotriva criminalitatii, iar acest fapt are consecinte grave nu doar pentru Romania, ci si pentru celelalte tari cu care avem colaborari in domeniul penal. Astfel ca Societatea Academica cere Parlamentului sa dea dovada de maturitate politica si sa elimine aceste amendamente din lege.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.