Premierul Tariceanu a declarat ca armata romana ar putea fi echipata cu transportoare blindate de infanterie produse in Germania, fondurile totale necesare pentru dotarea completa a fortelor militare fiind estimata la 15 miliarde euro, o suma fabuloasa pe care Romania nu o poate aloca in prezent.

"Am discutat cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre posibilitatea de a ne echipa cu transportoare blindate de trupe de infanterie produse in Germania, marca Dingo, care se pare ca sunt cele mai performante din punct de vedere al protectiei oferite personalului", a spus Tariceanu, in cadrul unei conferinte sustinute la postul public de televi-ziune. Vehiculele blindate Dingo 2 sunt fabricate de compania germana Krauss-Maffei, informeaza Mediafax.

Seful Guvernului a aratat ca echipamentele folosite in prezent de soldatii romani sunt depasite compa-rativ cu dispozitivele utilizate, de exemplu, de insurgentii din Afganistan, ca programele majore de inzestrare a armatei au fost foarte mult amanate in lipsa unor solutii inteligente de finantare si ca exista semnale ca banii sunt irositi de multe ori pentru dotari care nu mai servesc la nimic. "Sumele sunt foarte mari, vreau sa spun ca unele estimari duc la concluzia ca ar fi nevoie pentru dotarea completa a armatei de 15 miliarde de euro. Romania nu este capabila, in acest moment, sa puna la dispozitie o suma atat de fabuloasa. Este o suma uriasa, insa aceste programe trebuie demarate", a afirmat premierul.

El a aratat, de asemenea, ca efortul financiar poate fi insa suportabil pe mai multi ani. Aceste declaratii vin in conditiile in care premierul a explicat, la finele saptamanii trecute, ca Romania are disponibilitatea de a suplimenta numarul de militari romani trimisi in Afganistan cu o companie, dar o astfel de decizie trebuie insotita de actiuni similare din partea tuturor tarilor membre NATO. "Avem in aceasta privinta o disponibilitate de o companie. Dorim ca o contributie crescuta a Romaniei sa fie acompaniata de o contributie similara a tuturor participantilor si a tuturor membrilor NATO", a explicat Tariceanu.

El a aratat ca a cerut ministrului Apararii sa prezinte Guvernului, imediat dupa summit-ul NATO, o analiza privind nivelul de dotare cu echipamente a trupelor romanesti din Afganistan, pentru a se evita inregistrarea de victime in acea zona de ope-ratiuni. Premierul a mai precizat ca Guvernul va asigura, in continuare, dotarea trupelor romanesti cu echipamentele necesare.

"Romania are un rol recunoscut, avem 645 de militari in Afganistan, si vreau sa subliniez preocuparea Guvernului de a asigura dotarea cu mijloace de cea mai buna calitate a trupelor noastre din Afganistan, in asa fel incat sa evitam eventuale victime pe aceste teatre de operatiuni", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.