Romania nu are in vedere construirea unei relatii bilaterale cu Rusia, iar invitatia adresata presedintelui rus Vladimir Putin la summitul NATO de la Bucuresti dovedeste dorinta unui parteneriat intre NATO si Rusia, a declarat presedintele Traian Basescu intr-un interviu pentru cotidianul Le Temps.

Basescu a facut aceasta declaratie in interviul acordat cotidianului elvetian, in contextul securitatii energetice. Intrebat care considera ca este prioritatea NATO in prezent, Basescu a spus ca in viziunea sa este vorba despre securitatea infrastructurilor si rutelor de transport ale energiei catre Uniunea Europeana. Intrebat daca acesta este motivul pentru care Romania l-a invitat la summit pe presedintele rus Vladimir Putin, Basescu a raspuns ca nu Romania a adresat aceasta invitatie, ci secretarul general al Aliantei.

"Noi nu avem in vedere construirea unei relatii bilaterale cu Rusia. Prezenta lui Vladimir Putin la summitul de la Bucuresti nu poate decat sa confirme dorinta unui parteneriat intre NATO si Federatia Rusa.

Terorismul reprezina o amenintare pentru statele membre NATO, ca si pentru Rusia. Traficul de arme, de persoane si de droguri ameninta in aceeasi masura tarile NATO si Rusia", a spus Basescu.

Presedintele a subliniat ca organizarea summitului de catre Romania este dovada evolutiei tarii in ultimele doua decenii.

"In urma cu 20 de ani, Romania era o tara comunista inchistata intr-una din cele mai atroce dictaturi. In prezent, suntem o tara membra NATO si UE, care a revenit in familia democratiilor europene si transatlantice. Vom gazdui un mare numar de presedinti care vor analiza soarta securitatii statelor membre ale Aliantei atlantice si UE. Este cea mai buna dovada a evolutiei noastre. In cadrul Aliantei, Romania nu este numai un consumator, ci si un furnizor de securitate, capabila sa organizeze un summit NATO", a explicat presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.