Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au cel putin trei momente in timpul Summitului NATO cind vor fi nevoiti sa stea alaturi. Se va repeta oare cearta de la Ford-Craiova?
Seful statului si cel al Executivului au sanse sa se impunga din nou, in public, facind astfel deliciul asistentei, in cele trei zile ale Summitului NATO de la Bucuresti care incepe oficial miine dupa-amiaza. Primul moment este dineul de lucru de la Palatul Cotroceni, de pe 2 aprilie seara. Acolo ar trebui sa fie prezent si premierul in calitatea sa de sef al executivului tarii gazda. Daca la dineul oficial Calin Popescu Tariceanu mai poate scapa de obligatia de a sta linga Traian Basescu, la sesiunea inaugurala de pe 3 aprilie dimineata, lucrurile se complica.

Protocolul prevede obligativitatea prezentei, alaturi unul de celalalt, a presedintelui si a premierului, in primul rind la primirea oficiala si dupa aceea la sesiunea de lucru propriu-zisa.

La aceasta din urma, cei doi vor trebui sa se suporte reciproc, avind in vedere ca ar putea avea scaunele unul linga altul. Doar o minune a celor de la protocol i-ar putea salva, presedintele si premierul putind fi despartiti de un oficial NATO, poate chiar secretarul general al Aliantei. Nu este insa singurul moment delicat pentru cei doi.

Cu toata rivalitatea dintre ei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu vor fi constrinsi de protocol sa zimbeasca la fotografia de familie, alaturi de invitatii din toate tarile. Un alt moment „periculos“ pentru premier si presedinte va fi sesiunea NATO pentru Afganistan. Acolo, daca ar indrazni sa scoata vreo vorba, presedintele ar putea rabufni, reamintindu-i premierului initiativa acestuia de a cere retragerea trupelor militare romane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.