La aniversarea celor 90 de ani de la prima intregire, Unirea Basarabiei cu Romania, presedintele Traian Basescu a pledat pentru inlaturarea efectelor pactului Ribbentrop-Molotov, sugerind reunificarea celor doua provincii
Presedintele Traian Basescu l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca. „Sfatul Tarii, acum 90 de ani, a votat unirea. As vrea sa fie un reper pentru ce urmeaza sa se intimple“, i-a spus Chirtoaca sefului statului, daruindu-i o fotografie inramata reprezentindu-i pe membrii Sfatului Tarii din Basarabia.

Replica presedintelui a fost prompta: „Da, sa vedem cum voteaza Sfatul Tarii de la Chisinau acuma. Asteptam votul“. Chirtoaca i-a mai oferit lui Basescu un vas din ceramica neagra si o oala din lut plina cu pamint romanesc din Basarabia, de la Chisinau, adaugind explicit: „De ziua unirii sper sa fie un reper pentru viitor“, informeaza Cotidianul.

La eveniment a participat si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, care i-a adus lui Traian Basescu o oala de lut cu pamant din Basarabia.
"Nazismul si comunismul ne-au despartit vremelnic, printr-un tratat semnat de exponentii acelor doua regimuri, prin pactul Ribbentrop-Molotov. Avem obligatia sa corectam deciziile celor mai crunte regimuri care au bantuit Europa secolului trecut, chemand pe cei de dincolo de Prut, pe cei din spatiul dintre Prut si Nistru, alaturi de noi in Uniunea Europeana, chemandu-i sa ne reintalnim acolo unde romanii au decis ca le este destinul", a spus Basescu. Seful statului a apreciat ca trebuie evocata memoria politicienilor care, in 1918, "au stiut sa valorifice un moment prilenic".

In seria de manifestari organizate de Fundatia pentru Romania si OSBB sub titulatura "90 de ani de la proclamarea Unirii Basarabiei cu Tara" a avut loc ieri o depunere de coroane de flori la mormantul membrilor Sfatului Tarii de la Manastirea Cernica si conferinta "Basarabia la rascruce - unirea dupa 90 de ani", in cadrul careia a fost proiectat filmul documentar "Basarabia Redivivus", realizat de Ion Gaina. Potrivit Ziua, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si cel al Bucurestiului, Adriean Videanu, urmeaza sa fie prezenti la deschiderea concertului dedicat sarbatorii pe esplanada din fata Teatrului National Bucuresti. Aici au concertat formatia basarabeana Lautarii, impreuna cu Nicolae Botgros, Nenita Cvartet, Grupul Transbalkanica si trupa Zdob si Zdub.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.