In aceste zile, editura Polirom initiaza o serie de autor dedicata celebrului scriitor american Saul Bellow (1915- 2005), care a cucerit Premiul Nobel in 1976. Prima carte din serie este traducerea romanului „Planeta domnului Sammler“, inedit pana acum in romaneste.

De vorba cu Norman Manea

Saul Bellow a fost primul autor premiat cu Nobel care a vizitat Romania, in 1977, si singurul pana la Orhan Pamuk, care este asteptat la Bucuresti luna viitoare. Scriitorul turc, laureatul Premiului Nobel pentru literatura in 2006, este asteptat in Romania pe 23 aprilie, pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, si la inceputul lunii iunie, cu prilejul targului de carte Bookfest.

Luna viitoare, Orhan Pamuk va fi la Bucuresti impreuna cu alti doi scriitori cu sanse mari la Nobel, Norman Manea si Antonio Tabucchi, cu care este bun prieten. Intr-un interviu recent acordat in „Suplimentul de cultura“, scriitorul Norman Manea dezvaluia si ca, tot atunci, Editura Polirom va lansa si o noua serie de autor, dedicata operei sale. Intre primele titluri care urmeaza sa apara, alaturi de reeditarea romanului „Intoarcerea huliganului“ si de poemul „Vorbind pietrei“, se afla si doua carti in dialog: „Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici“ si „Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow“. Manea aminteste un lucru putin cunoscut, acela ca Saul Bellow a fost casatorit cu o romanca si a vizitat, in 1977, Romania, experienta terifianta descrisa in romanul „Iarna decanului“.