Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu s-au atacat astazi la Craiova, pe tema taxei auto. Seful statului il acuza pe primul-ministru ca a introdus taxa auto pentru a proteja interesele Citroen, arata NewsIn.

Tariceanu a fost primul care a deschis confruntarea. "As vrea sa-i multumesc chiar si domnului presedinte Traian Basescu, care prin prezenta sa aici ne arata un lucru - ca in final cred ca domnia sa a inteles de ce este utila taxa auto", a spus premierul. El a subliniat ca taxa auto este destinata sa ajute industria romaneasca de automobile, sa pastreze locurile de munca si sa impiedice transformarea Romaniei intr-un "cimitir de masini vechi aduse din toata Europa".

In timp ce Tariceanu facea aceste afirmatii, muncitorii din fabrica strigau "afara cu taxa" si "este prea mare taxa". "Stiu ca taxele sunt impopulare, dar trebuie sa ne gandim cu responsabilitate la obligatii", a adaugat premierul.

Basescu i-a dat apoi replica premierului, adaugand ca ar fi preferat ca participarea la eveniment sa se pastreze "intr-o nota amicala si inteligenta". "Sigur ca este greu, e foarte greu sa nu raspunzi. Imi propusesem sa ramanem intr-o nota amicala si inteligenta, dar deocamdata, domnule prim-ministru, nu am avut senzatia ca aceasta taxa a protejat vreun automobil Ford, deocamdata Citroen este puternic protejat", a acuzat seful statului. Presedintele a precizat ca a dar curs invitatiei Ford si a Guvernului de a participa la ceremonie.

Basescu a afirmat ca in cazul Automobile Craiova nu este doar o simpla privatizare. "Venirea Fordului la Craiova inseamna consolidarea unui parteneriat intre Romania si SUA care nu se limiteaza doar la problemele de securitate ale Romaniei", a mai spus presedintele, acuzand din nou faptul ca premierul a "protejat" Citroen cu taxa auto.

"Imi pare rau ca presedintele nu a inteles sensul vorbelor mele si al taxei auto, dar ceea ce este bine este ca stiu ca dumneavoastra ati inteles", a spus Tariceanu apoi catre muncitori, desi acestia continuau sa isi manifeste dezaprobarea fata de aceasta masura. "Domnule prim-ministru, stiti care este obiceiul unui comandant de nava? Sa-si duca nava la tinta si sa o puna la chei", a replicat Basescu, moemnt dupa care Tariceanu a facut un pas in spate.

"Domnul prim-ministru era langa mine, pacat ca a plecat", a incheiat disputa Traian Basescu. Discutiile au continuat insa si dupa ceremonie. Ford a ales Romania datorita taxei, altfel alegea Bulgaria, ii spunea premierul directorului general al Automobile Craiova, Ion Ion.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu, printr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta, sa anuleze taxa auto si sa returneze banii incasati, seful statului somandu-l pe primul-ministru sa nu-i mai desconsidere pe romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.