Oficialii de la Bucuresti nu au stiut sa exploateze prea bine oportunitatile create de sustinerea americanilor in Irak
Razboiul din Irak, declansat in 2003, a scurs din vistieria SUA peste 400 de miliarde de dolari si a ingropat aproape 4.000 de soldati americani. Pentru Romania, nota de plata este mult mai mica: 5.200 de militari romani au fost rulati in Irak, de la inceputul razboiului, 494 se afla in prezent acolo, doi au murit (sublocotenentii Ioan Grosaru si Bogdan Hancu), iar costurile sunt estimate, in lipsa unei cifre oficiale, la sute de milioane de euro de la bugetul de stat. In acesti ani, pozitia Romaniei a ramas neschimbata fata de teatrul de operatii din Irak, chiar daca unele tari europene au inceput sa se retraga, iar un ministru liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, a incercat o propunere de retragere fara a consulta alte partide politice.

Analistul militar Cornel Codita crede ca, in balanta castigurilor romanesti de pe urma prezentei in Irak, politica internationala este cea mai importanta: "O parte din aceste asteptari de castig au fost deja acoperite, chiar daca sunt gesturi nespectaculoase pentru opinia publica. Dar stiti zicala: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista. Trebuie sa faci si tu ceva sa fructifici aceasta oportunitate, iar aceasta este marea noastra slabiciune". Codita enumera printre castigurile Romaniei sprijinul american in politica fata de tari ca Moldova sau Ucraina, pozitia "speciala" pe care o avem in NATO si chiar integrarea in UE. In schimb, am pierdut pe mana noastra trenul in privinta vizelor si a oportunitatilor de afaceri in reconstructia Irakului, de care majoritatea celorlalti aliati ai americanilor au profitat.

Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictului, Iulian Chifu, considera ca "prezenta noastra in Irak reprezinta cel mai mare atu in cadrul politicii externe romanesti. E de discutat masura in care acesta este si eficace folosit". Chifu vede si el cum balanta castig-pierderi poate fi inclinata intr-o parte sau alta doar de Romania, pentru ca SUA ne-au oferit ocazii: "Problema e tot in curtea noastra. Poate ca linia de politica externa si valorificarea diplomatica nu functioneaza atat de eficient pe cat actiunea noastra in Irak". Chifu da exemplu organizarea Summitului NATO la Bucuresti, care este o oportunitate imensa pentru politica externa a Romaniei. In schimb, nu isi explica "ce sens are sa renunti la posibilitatea de a circula liber in SUA. Inseamna ca ne-am gestionat prost valorificarea acestei misiuni".
Pentru Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, prezenta in Irak poate aduce numai castiguri pentru Romania: relatia strategica cu SUA, profesionalizarea militarilor romani, prestigiu. "Contam in lume prin ceva, pentru ca deocamdata pe alte domenii nu am reusit. Intr-o tara in care s-au devalizat banci de miliarde, cheltuie-lile pentru Irak nu ma intereseaza", spune Fota. Faptul ca ii ajutam pe americani unde ii doare mai tare a dat roade deja, crede expertul militar: "In 1998, in SUA eram priviti ca un stat falimentar. Am intrat in NATO, iar bugetul de cheltuieli al Guvernului s-a dublat de atunci. Nu mai vorbesc de investitii, garantii de securitate si crestere economica. Am obtinut lucruri importante cu costuri relativ mici".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.