Judecatorii constitutionali au opinii diferite in problema dosarelor lui Nastase, Mitrea, Pacuraru, Seres si Mihailescu. Inca nu se stie daca e nevoie sau nu de avizul Parlamentului pentru declansarea urmaririi penale.
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) contactati de Cotidianul au opinii diverse in ce priveste soarta dosarelor ministrilor-parlamentari. Starea de neclaritate a fost declansata de presedintele CCR, Ioan Vida, care a declarat vineri pentru cotidianul „Ziua“ ca in cele cinci cazuri procurorii nu mai au nevoie de avizele Camerei Deputatilor sau ale Senatului pentru a declansa urmarirea penala si ca decizia Curtii priveste doar dosarele care vor aparea de acum inainte. Opinia sa a fost confirmata pentru Cotidianul si de Augustin Zegrean, un alt judecator al CCR. Iar un al treilea membru al Curtii Constitutionale, Tudorel Toader, este de parere ca doar Inalta Curte de Casatie si Justitie poate lua o decizie in acest sens.

Ultimul a explicat ca CCR nu are mijloace de a controla in ce mod se aplica deciziile sale, mai precis daca de hotarirea de saptamina trecuta beneficiaza si Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres, Paul Pacuraru si Serban Mihailescu sau daca procurorii isi vor continua investigatiile fara alte avize in afara celor acordate in ianuarie de Traian Basescu. „Aceasta este o problema de interpretare si de aplicare a efectelor deciziei, problema care iese din sfera de competenta a CCR, mai precis e a instantelor care judeca aceste dosare, in cazul de fata a Inaltei Curti“, a declarat pentru cotidianul.ro Tudorel Toader.

Augustin Zegrean a sustinut insa opinia lui Ioan Vida, presedintele CCR, anume ca, dat fiind ca deciziile Curtii au putere numai pentru viitor, in cazul celor cinci actuali si fosti ministri, procurorii isi pot continua anchetele fara a fi nevoiti sa solicite avize de la Camera Deputatilor sau de la Senat. Zegrean, chiar daca nu a vrut sa faca referire la vreunul dintre cei cinci, a confirmat interpretarea lui Vida. „Constitutia spune foarte clar ca deciziile Curtii Constitutionale se aplica numai pentru viitor“, a declarat Zegrean pentru Cotidianul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.