La sfarsitul saptamanii trecute presedintele Traian Basescu a acuzat trusturile de presa de atacuri la adresa sa si a membrilor familiei sale si a avertizat ca, n calitate de sot si tata, va replica la „toate mizeriile“ care i vor viza familia
Desi declaratia presedintelui a fost facuta pe aeroport, la intoarcerea lui Basescu de la Consiliul European de primavara, seful statului nu a facut nici o referire la subiectele abordate in timpul delegatiei sale. In urma declaratiilor prezidentiale, reactiile au fost foarte dure. Politicienii considera ca presedintele ar fi trebuit sa abordeze, eventual, teme de interes public la intoarcerea sa de la Bruxelles si in nici un caz sa declanseze un razboi personal. Ziaristii si institutiile de presa cred ca seful statului a exagerat si asteapta scuze considerand ca Basescu nu este in postura de a se lupta cu toata presa, informeaza Gardianul.

Una dintre cele mai dure reactii la afirmatiile presedintelui a venit de la tanarul Bogdan Boza, cel care a i-a facut concurenta Elenei Basescu la alegerile pentru functia de secretar general al organizatiei de tineret a PD-L. El a pierdut in fata fetei presedintelui. Ca urmare, ieri, Boza i-a trimis lui Basescu o scrisoare deschisa in care ii cere acestuia „demisia din functia de presedinte al PD-L“.

„Nu am atacat presa, am atacat practici din presa. Practica tonomatului. Bagi pachetelul cu euro la inceputul lunii si vorbeste pe televizoare toata luna, spre bucuria patronului. Aceasta practica am atacat-o si nicidecum presa", a precizat Traian Basescu, citat de Adevarul, cu prilejul adunarii generale a Asociatiei Oraselor din Romania.

Seful statului crede ca „tonomatele cu euro" sunt dispuse sa minta populatia intrucat „stapanii lor au nevoie de administratie centrala si locala slaba ca sa-si poata face interesele". „Pentru unii dintre ei, presedintele n-are drept la replica, ci trebuie sa fie unul pe care baietii-tonomat il jignesc, ii vorbesc urat. El nu trebuie nici macar sa vorbeasca", a mai spus presedintele.

El a insistat asupra ideii ca afirmatiile sale de vineri nu pot fi percepute ca un atac la libertatea presei, atat timp cat nu exista o lege sau un decret prezidential in acest sens. „Sunt liberi. Dar dictatura tonomatelor si a mogulilor de presa este inadmisibila intr-o democratie, iar practicile pe care le au trebuie criticate macar si in baza dreptului la replica", a spus Basescu. Seful statului a subliniat ca CNA nu a obligat institutiile de presa sa-i acorde drept la replica, desi au difuzat emisiuni in care i-au fost aduse jigniri.

De asemenea Basescu se intreaba cat de libera este presa in Romania: "Libertatea presei? Cand vor avea vreo lege care sa le-o ingradeasca, cand vor avea un decret prezidential care sa le faca ceva. Sunt liberi! Dar dictatura presei, dictatura tonomatelor si a mogulilor de presa este inadmisibila intr-o democratie, iar practicile pe care le au trebuiesc criticate, macar in baza dreptului la replica", a mai spus Basescu, potrivit Ziua. "Ati vazut o televiziune, stau de dimineata pana seara si au un singur subiect, Basescu, si sunt emisiuni in care ai 10-15-20 de jigniri. Ati vazut vreodata CNA spunand "dati drept la replica presedintelui Romaniei"? Nu, pot sa spuna ce vor", a adaugat Basescu. "Mogulii, stapanii acestor tonomate, carora le bagi pachetelul cu euro la inceputul lunii si toaca toata luna, vor sa dobandeasca controlul pe institutiile politice ale statului, vor un presedinte care sa nu aiba curajul, cand ma cearta presa, sa nu le spuna nimic, sa stea linistit. Nici macar dreptul la replica nu sunt dispusi sa-l dea, dar sunt dispusi sa spuna populatiei toate minciunile, pentru ca stapanii lor au nevoie de administratie centrala si administratie locala slabe, ca sa-si poata face interesele", a spus Basescu.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.