Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului in 2007, dat publicitatii miercuri, arata ca puterea judecatoreasca sufera de lipsa de credibilitate in ochii populatiei, in ceea ce priveste impartialitatea in aplicarea legii
Astfel, raportul consemneaza faptul ca sondajele de opinie publica releva in mod constant o perceptie larg raspandita a coruptiei si a lipsei de corectitudine a sistemului.

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, este mentionat in raport in mod negativ. Astfel, se arata ca aceasta a facut presiuni politice asupra magistratilor, fiind dat drept exemplu episodul in care ministrul a cerut demiterea lui Daniel Morar, seful DNA. De altfel, americanii apreciaza activitatea DNA. Totusi, este notat faptul ca nici un caz de coruptie la nivel inalt nu a fost judecat si finalizat cu o pedeapsa cu inchisoarea, fiind pronuntate sentinte doar in unele cazuri de coruptie ce implicau "oficiali de rang inferior".

La capitolul justitie, Departamentul de Stat taxeaza si Parlamentul Romaniei, aratind ca modificarea legii prin care frauda bancara a fost scoasa din Codul penal a dus la achitarea celor responsabili de tunurile bancare din anii '90.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.