Un senator republican crede ca invitarea presedintelui rus la Summitul NATO ii da ocazia acestuia sa-si intimideze si mai tare vecinii
Republicanul Richard Lugar, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri externe din senatul american, a criticat NATO fiindca l-a invitat pe Vladimir Putin la summitul din Bucuresti. El spune ca liderul de la Kremlin nu merita sa primeasca aceasta invitatie, avind in vedere atitudinea agresiva a Moscovei fata de Ucraina. Recent, Rusia a amenintat ca isi va indrepta rachetele nucleare spre Kiev daca autoritatile ucrainene vor demara procedura de aderare la Alianta Nord-Atlantica. „Daca il inviti pe presedintele rus la summit in aceasta situatie, ii dai ocazia sa-si intimideze vecinii si mai mult“, a spus Lugar. De cealalta parte insa, adjunctul secretarului de Stat american, Daniel Fried, a explicat ca vizita lui Putin la Bucuresti va oferi un prilej pentru gasirea unor noi cai de cooperare cu Moscova. „Marea provocare consta in luarea unor decizii favorabile pentru NATO si pentru membrii ei, fara presiuni inutile de la factori externi“, a afirmat el.

In luna ianuarie, liderii de la Kiev au trimis o scrisoare catre NATO prin care cer Aliantei sa ia in considerare candidatura Ucrainei pentru planul de aderare (Membership Action Plan). Gestul a nemultumit profund Rusia, care spune ca extinderea NATO pina la granitele sale reprezinta o amenintare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.