Presedintele invoca faptul ca UE interzice taxele vamale sau pe cele cu efect similar, sugerand ca taxa de prima inmatriculare se inscrie in aceste categorii. El mai invoca si o serie de hotarari judecatoresti ale instantelor din Romania care au dat castig de cauza celor ce au solicitat eliminarea taxei si ii solicita premierului sa ia in considerare precedentele create prin aceste decizii.

Pe langa eliminarea prevderilor referitoare la taxa auto din Codul Fiscal prin ordonanta de urgenta, seful statului ii cere lui Tariceanu sa dispuna si restituirea sumelor incasate nelegal, atentionand ca intarzierea platii acestor despagubiri poate determina statul roman sa plateasca dobanzi, afectand si mai mult bugetul.

"Apreciez absolut necesar sa limitati prejudiciile cauzate Romaniei prin neaplicarea intocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, dar si sa dispuneti in acelasi timp restituirea sumelor incasate nelegal, pentru ca dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotarari care ar impune acest lucru, exista posibilitatea, dupa cum deja am vazut in hotararile judecatoresti, de a plati dobanzi si cheltuieli de judecata aferente proceselor desfasurate in instantele nationale, care vor diminua si mai mult veniturile bugetare", argumenteza Basescu.

In scrisoare, Basescu precizeaza ca are aceasta pozitie in calitate de "garant privind aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii".

"Incetati sa-i mai desconsiderati pe romani, pentru ca odata intrati in Uniunea Europeana romanii sunt aparati si de institutiile europene impotriva oricarui act ilegal si abuziv al Guvernului Romaniei. Sper intr-o actiune a dumneavoastra responsabila si imediata, pentru respectarea drepturilor romanilor care, din pacate, sunt cei ce suporta si vor suporta consecintele unor astfel de masuri care incalca legislatia, jurisprudenta comunitara si practica instantelor judecatoresti din Romania", ii mai transmite Basescu lui Tariceanu.

Demersul presedintelui vine in conditiile in care Camera Deputatilor a adoptat motiunea simpla a PD-L care contine aceleasi solicitari, care nu au fost insa luate in considerare de Guvern. PD-L a initiat si o motiune de cenzura, ca sanctiune pentru ca Guvernul nu a dispus anulare taxei si restituirea banilor, insa nu a reusit sa adune numarul de semnaturi necesare, astfel ca au anuntat ca vor depune o plangere impotriva premierului.