Asociatul britanic al presupusului traficant de arme Viktor Bout, Andrew Smulian, care a negociat in Romania o tranzactie cu agenti sub acoperire pe care ii credea lideri ai miscarii columbiene FARC, a fost retinut vineri la New York, iar un tribunal a ordonat ieri, mentinerea sa in arest.

Potrivit Reuters, procurorii au spus ca el a fost arestat vineri, in New York, desi, potrivit AFP, tot vineri, politia thailandeza declara ca a lansat o operatiune de cautare activa pentru a-l gasi pe Andrew Smulian, presupusul complice al traficantului de arme rus Viktor Bout. Acesta din urma fusese arestat cu o zi inainte la Bangkok in urma unei operatiuni internationale la care au contribuit si autoritatile romane.

Andrew Smulian, in varsta de 46 de ani, a fost pus sub acuzare saptamana trecuta, la New York, impreuna cu Bout, pentru conspiratie in vederea incheierii unei tranzactii de vanzare de armament, in valoare de cateva milioane de dolari, cu Fortele Revolutionare Armate din Columbia (FARC), organizatie pe care Washingtonul o considera terorista.

Smulian a comparut luni in fata unei curti din Manhattan, care a decis plasarea lui in arest. El nu a solicitat eliberarea pe cautiune si nu a depus o plangere in privinta capului de acuzare referitor la conspiratie in scopul furnizarii de sprijin material unei organizatii teroriste, potrivit Reuters. Daca va fi gasit vinovat, el risca o pedeapsa cu pana la 15 ani inchisoare. Urmatoarea audiere in cazul lui Smulian a fost programata pentru data de 24 martie.

Viktor Bout, supranumit "Negustorul mortii", si Andrew Smulian au conspirat, intre noiembrie 2007 si februarie 2008, in vederea vanzarii catre FARC a unui lot de arme care includea sisteme de rachete sol-aer si lansatoare de rachete, potrivit autoritatilor americane.

Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout, a fost in Romania pentru a incheia tranzactii cu potentiali cumparatori, iar autoritatile au interceptat convorbiri si au inregistrat intalnirile pe care acesta le-a avut in Romania cu doi colaboratori ai agentiei antidrog din SUA. Smulian a stat in Romania aproximativ doua saptamani, timp in care a fost supravegheat permanent de ofiterii de la crima organizata din Politia de Frontiera si de Serviciul Roman de Informatii.

Nu a fost arestat pentru ca serviciile secrete americane il urmareau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele in sfera de influenta si de credibilitate a rusului Bout si cu siguranta acesta s-ar fi ascuns. De altfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia sa aiba loc in Romania, dar difuzarea, in 3 februarie, a filmului "Traficantul de arme", inspirat din viata lui, l-a facut suspicios si l-a determinat sa nu mai vina ca sa perfecteze o tranzactie aflata in vizorul agentilor secreti, au declarat pentru NewsIn surse judiciare de la Bucuresti.

SUA incearca in prezent sa obtina extradarea lui Viktor Bout din Thailanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.