Procurorii au avut de luptat in 2007 cu o clasa politica "furioasa" ca nu-i mai poate controla si care a facut legi menite sa le protejeze interesele, a declarat astazi, la bilantul Parchetului General, presedintele Traian Basescu.

"Sunteti un corp de elita al societatii romanesti. Nu mai acceptati chiar aplicarea legii care permite cu mult prea mare usurinta angajari in parchete, in instante de oameni care nu trec printr-un concurs. Oameni pentru care avocatura sau notariatul a fost un esec vin sa se faca magistrati sau oameni care vin in sistem pentru a avea o pensie de magistrat. Mi se pare ca aici este si una dintre explicatiile pentru care uneori se inregistreaza esecuri. O singura data am incercat o negociere cu CSM pentru o serie de magistrati de pste o suta pe care ii examinase in trei ore. A trebuit sa semnez decretele de numire in functie a acestor magistrati. Nu lasati pe cei ratati in avocatura sa isi gaseasca locul caldut intr-o categorie profesionala de elita pe care ei nu o reprezinta. Ca profesionisti cred ca ar trebui sa reactionati", a declarat presedintele Traian Basescu la bilantul Ministrului Public.

Train Basescu a facut apel la ministul Justitiei ca fiind singurul care poate face uz de institutia gratierii, informeaza Realitatea.

Traian Basescu a facut apel la ministrul Justitiei, dar si la ceilati factori de decizie pentru a inceta detasarea procurorilor si judecatorilor in Exectiv: "Va adresez rugamintea sa dispuneti incetarea imediata a detasarilor in Executiv a judecatorilor si procurorilor. Este un elemnt care probeaza amestecul intre puterea executiva si cea judecatoreasca. Este ceea ce face ca in mod subteran comunicarea intre Executiv si puterea judecatoreasca sa subziste la un nivel la care nu este permis. Aici la bilantul Parchetului va cer toturor sa incetati detasarea procurorilor in executiv, pentru ca primesc eticheta politica. Este modalitatea de a va delimita definitiv de puterea executiva, ceea ce nu exclude colaborarea cu Executivul".

La bilantul Ministerului Public, presedintele a felicitat magistratii: "Este de remarcat faptul ca nu ati cedat. Va felicit pentru ca nu ati cedat in fata politicienilor. Este pentru prima data cand oameni politici la nivel inalt stiu ca daca gresesc, nu ii mai ocoleste procurorul. Este o imensa responsabilitate din partea procurorilor".

Traian Basescu a facut apel la DNA SI DIICOT: "Gasiti o formula pentru ca oamenii care nu sunt inca judecati sa nu mai fie actorii principali ai unor balciuri mediatice. Gasiti o formula ca investigarea oamenilor politici sa se faca pana la un punct, pana cand aveti convingerea ca sunt vinovati sa nu se mai faca prin intermediul presei. Poate gasiti o formula prin care cei care sunt chemati la DNA sa fie audiati fara o atat de larga campanie de presa".


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.