Independenta provinciei Kosovo i-a facut fericiti probabil pe nationalistii scotieni care vad in nasterea unui mic stat in Balcani un precedent util pentru propria cauza
Numai ca ritmul slab al recunoasterii independentei transmite semnale alarmante separatistilor din guvernul minoritar de la Edinburgh. Mai ales ca sase state membre UE se tem ca independenta Kosovo ar putea crea un precedent pentru minoritatile din cadrul propriilor granite, comenteaza cotidianul Financial Times (FT). Pentru a ilustra si mai bine aceste temeri, jurnalistii de la publicatia amintita l-au folosit de presedintele Romaniei pe post de sperietoare.

Daca Scotia va vota vreodata pentru independenta, exista state ale Uniunii Europene care ar putea bloca aderarea Scotiei, temandu-se de un precedent, avertizeaza FT. Oponentii independentei Kosovo sunt vehementi, sustine ziarul. Pentru a exemplifica aceste temeri, publicatia britanica il citeaza pe presedintele roman Traian Basescu, care a sustinut "deschis" in cadrul unei intalniri NATO ca independenta provinciei Kosovo creeaza un "precedent" riscant" si s-a intrebat, in contextul amintit, "ce mesaj trimitem noi societatilor, multi-etnice sau celor care se confrunta cu probleme etnice".

Ziaristii de la Financial Times sustin ca Ciprul, hotarat sa evite orice exemplu care i-ar putea oferi legitimitate autoproclamatei republici a Ciprului de Nord, a denuntat declaratia de independenta a Kosovo, drept o "incalcare a integritatii teritoriale si a suveranitatii Serbiei". Sentimentele sunt la fel de puternice in Slovacia si Romania, unde etnicii maghiari reprezinta 10 la suta, respectiv 6 la suta din populatie. Parlamentele ambelor tari au respins independenta Kosovo cu o larga majoritate, iar in Slovacia, unii deputati i-au acuzat deschis pe compatriotii lor maghiari ca planuiesc secesiunea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.