Alain Mangion, ambasadorul Maltei in Romania, deruleaza contracte consistente cu Ministerul Transporturilor, desi statutul diplomatic nu-i permite sa faca afaceri in tara in care e acreditat.
Firma Credinvest International Corporate Finance Ltd. din La Valletta, fondata de Alain Mangion, ambasadorul Maltei in Romania, participa in aceasta perioada la licitatia organizata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) pentru selectarea consultantului care sa asiste statul la concesiunea autostrazii Comarnic-Brasov. Pentru aceasta, Credinvest International Corporate Finance, in calitate de consultant financiar, Louis Berger, consultant tehnic, si o casa de avocatura care acorda consultanta juridica au semnat un document de asociere. Documentul in cauza il are trecut ca semnatar pe Alain Mangion in calitate de director administrativ al firmei malteze. Aceasta participa cu o cota de 30%, liderul asocierii fiind Louis Berger, cu 40%.

Constructorii care participa la licitatia pentru concesiunea autostrazii Comarnic-Brasov se indoiesc de corectitudinea implicarii Credinvest International Corporate Finance Ltd. in acest proiect. Un oficial al unei firme participante la licitatie, care a solicitat anonimatul, nu exclude posibilitatea ca Credinvest International Corporate Finance, firma care va da note participantilor la licitatie pentru montajul financiar, dar care e si furnizor de fonduri, sa incerce obtinerea unor avantaje proprii. „Noi vom veni cu finantare pentru construirea autostrazii. Nu este exclus ca totusi sa ni se spuna ca, daca vrem o punctare superioara a ofertei, ar fi bine sa introducem o anume banca in finantare. Grila de punctaj nu e foarte bine batuta in cuie si acest lucru ar fi posibil“, declara un oficial sub protectia anonimatului.

Obiectul de activitate al firmei malteze este nu numai acordarea de consultanta financiara, ci si intermedierea de fonduri destinate finantarii unor proiecte de infrastructura. Potrivit informatiilor existente pe site-ul companiei, Credinvest International Corporate Finance faciliteaza linii de creditare acordate de institutii financiare importante, cum ar fi Citibank, Deutsche Bank, Commerzbank, Dresdner Bank, HSBC, Credit Suisse First Boston, GE Capital, Raiffeisen, Hype Bank si BNP Paribas. Potrivit unor relatari din presa, Alain Mangion s-a intilnit in mai multe rinduri cu reprezentanti ai administratiilor locale din judete si si-a oferit ajutorul pentru finantarea diferitelor proiecte. „Primaria Oradea a fost ieri gazda de o zi a ambasadorului Maltei la Bucuresti, Excelenta sa Alain Mangion. (...) De profesie bancher, ambasadorul Maltei a dorit sa afle care sint prioritatile de investitii ale municipalitatii oradene pentru ca sa poata identifica in ce domeniu s-ar putea implica. (...) O prima relatie de colaborare a fost initiata cu SC Distrigaz-Vest Oradea“, arata o stire de pe portalul Oradea On Line. La Iasi, in luna iulie a anului trecut, de data aceasta in calitate de patron al Credinvest International Corporate Finance, Mangion a anuntat disponibilitatea de a acorda finantari de 1,5 miliarde de euro, in vederea modernizarii aeroportului. „Aeroportul Iasi este o cheie importanta in proiectele noastre. Avem disponibila pentru infrastructura din zona aeroportului, si nu numai, o suma de 1,5 miliarde de euro“, a declarat Alain Mangion, potrivit publicatiei „Ziua de Iasi“.

Credinvest a negociat cu Ministerul Transporturilor, in 2003, posibilitatea achizitionarii a 52 de vagoane, arata ziarul „Malta Business Time“, iar in 2004, firma malteza a participat alaturi de o firma de constructii la proiectul de realizare a autostrazii Bucuresti-Ploiesti, stopat in 2005.

Alain Mangion a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Malta la Bucuresti in primavara anului trecut. Dupa numire, acesta a continuat sa-si implice firma in activitati care aduc profit in tara in care el reprezinta statul sau de origine, contrar prevederilor Conventiei de la Viena - Relatii Consulare. „Ofiterii consulari de cariera nu vor derula pentru profitul personal vreo activitate profesionala sau comerciala in statul care ii primeste“, spune documentul parafat in 1963.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.