La mitingul pro-Kosovo organizat ieri in Parcul Central din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, au participat doar in jur de 100 de persoane, desi Consiliului National al Secuilor (CNS) miza pe un numar de trei ori mai mare
Potrivit Adevarul, participantii au ascultat cu mare atentie promisiunile liderilor CNS privind obtinerea autonomiei teritoriale, cu torte si lumanari aprinse. Intrebati in limba romana de ce sunt solidari cu locuitorii din Kosovo, multi dintre cei prezenti au refuzat sa raspunda in vreun fel, pe motiv ca nu inteleg limba. Altii au recunoscut ca vor autonomie teritoriala deoarece s-au saturat ca destinul lor sa fie decis la Bucuresti.

Mitingul de simpatie fata de proclamarea independetei Kosovo, miting la care erau invitati sa participe toti cei care doresc autonomia tinutului Secuiesc, a atras foarte putini oameni. Ziua precizeaza ca manifestatia organizata de Consiliul National Secuiesc a inceput la ora 17.00, insa doar cateva zeci de participanti s-au strans in piata centrala de la Sfantul Gheorghe, transmite Antena3. Vor urma discursuri ale membrilor Consiliului National Secuiesc (CNS), dupa care toti participantii vor aprinde lumanari, pentru a-si manifesta simpatia fata de independenta kosovarilor. La manifestare au fost chemati sa participe toti cei care doresc proclamarea autonomiei tinutului Secuiesc. Reprezentantii CNS au depus cererea de organizare a mitingului tot luni.


„Am vrut sa transmitem in acest fel felicitarile noastre poporului kosovar pentru victoria in lupta lui pentru independenta si sa atragem atentia Statelor Unite, Uniunii Europene si organismelor internationale ca acum au datoria sa actioneze si pentru asigurarea drepturilor colective ale tuturor celorlalte minoritati din Europa. Sigur, la noi lucrurile sunt putin diferite, pentru ca noi, secuii, nu vrem independenta, nu vrem sa modificam granitele, nu vrem un stat separat, vrem doar autonomia teritoriala care ne-a fost promisa candva, la Alba-Iulia”, a declarat pentru Gandul Gazda Zoltan, seful UCM Covasna, care este si secretar al CNS Sf. Gheorghe.
Chestionat cu privire la soarta romanilor de aici - care reprezinta circa 40% din populatia asa-zisului „Tinut Secuiesc” - acesta a evitat un raspuns clar: „Sigur ca, in cadrul acestei autonomii teritoriale, si romanii care traiesc in Secuime or sa aiba toate drepturile si or sa beneficieze si ei de tot ce va aduce bun autonomia teritoriala pentru traiul zilnic”. „Bineinteles ca mesajul nostru de autonomie se adreseaza si romanilor din Tinutul Secuiesc, dar din pacate n-am avut timp sa-l traducem ca sa-l citim si in romaneste!”, s-a „scuzat” apoi Gazda Zoltan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.