Premierul Tariceanu a declarat marti, intrebat daca va scoate UDMR de la guvernare, ca nu vrea ca situatia din Kosovo sa genereze o reactie care sa duca Romania inapoi cu 20 de ani
Guvernul are de rezolvat nu numai problema titularului de la Justitie, ci si pozitia intransigenta a unor lideri PNL, PSD, PC si PRM fata de votul negativ dat in Parlament de UDMR (partenerul de guvernare al PNL) cu ocazia validarii de catre plen a pozitiei oficiale a tarii: de respingere ferma a declararii independentei provinciei Kosovo.

Aceasta este principalul motiv pentru care vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut, ieri, premierului Tariceanu sa scoata UDMR de la guvernare. Vicepresedintele PNL a avut o discutie telefonica cu premierul Tariceanu, în cadrul careia Orban i-a cerut lui Tariceanu sa nu tolereze atitudinea partenerilor de guvernare în problema Kosovo. „Nu trebuie sa ne jucam cu astfel de lucruri“, i-ar fi transmis vicepresedintele liberal sefului sau de partid. Sursele citate mai sustin ca Tariceanu ar fi avut o reactie „rationala“, aratând ca eliminarea UDMR de la guvernare, în acest context, ar avea un efect pervers si ar duce la o radicalizare a discursului maghiarilor, astfel încât lucrurile sunt mai usor de controlat atâta vreme cât sunt în interiorul guvernarii, informeaza Gardianul.

Romania Libera precizeaza ca Orban se alatura astfel opiniei exprimate inca de luni de senatorul Radu Campeanu, care spunea imediat dupa primele declaratii ale liderului UDMR, Marko Bela: "Daca UDMR continua, sa plece de la guvernare!". UDMR insa a continuat, luni seara inregistrandu-se 27 de voturi contra unei declaratii oficiale a Parlamentului privind politica externa a Romaniei. Este vorba despre declaratia la care numai UDMR a votat impotriva, document din care razbate pozitia ferma de nerecunoastere a independentei provinciei Kosovo.

Intrebat daca va scoate UDMR de la guvernare, asa cum i-a cerut vicepresedintele PNL Ludovic Orban, premierul a evitat sa comenteze informatiile neoficiale. Insa,dupa cum arata Ziua, a precizat ca nu doreste sa readuca Romania in urma cu 20 de ani si a adus ca argument in favoarea UDMR declaratia lui Marko Bela, cum ca nu este o similitudine intre Kosovo si Romania."Nu as vrea ca declaratia de independenta a autoritatilor de la Pristina sa genereze in Romania o reactie care sa ne duca inapoi cu 20 de ani. Cred ca in Romania nu exista niciun fel de risc ca o situatie ca cea din Kosovo sa se reproduca aici. Romania este stat membru UE si NATO si in cadrul acestor organizatii o astfel de intamplare, ca cea din Kosovo, nu se poate accepta", a declarat Tariceanu.

Premierul a argumentat ca Romania a facut "progrese extraordinare" in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, din 1990 pana in prezent, acesta fiind rezultatul eforturilor depuse de toate formatiunile politice, inclusiv de UDMR. Potrivit lui Tariceanu, UDMR a demonstrat ca "stie sa lupte pentru drepturile minoritatii maghiare folosind mijloacele democratice, mijloacele parlamentarismului". El a invocat totodata declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, care au spus ca nu se poate face o paralela intre situatia din Kosovo si cea din Romania.


Orban a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema, insa potrivit Adevarul, a sustinut ca atitudinea liderilor Uniunii va fi cu siguranta pusa in discutia urmatoarei sedinte a conducerii PNL. Vicepresedintele liberal s-a ferit sa precizeze daca va cere in mod explicit eliminarea UDMR din guvern, lasand sa se inteleaga insa ca mai multi colegi din BCP ar impartasi aceasta idee. Surse liberale sustin ca primul-ministru si alti apropiati ai acestuia resping ferm indepartarea de la putere a oamenilor lui Marko Bela.
Intrebat daca premierul i-a cerut iesirea de la guvernare sau revizuirea punctulzui de vedere exprimat pe tema Kosovo, Marko Bela a precizat ca nu are de ce sa comenteze, deoarece UDMR nu a spus ca nu va respecta pozitia Romaniei in cazul Kosovo. "Este o distanta intre noi si PNL, dar nu am spus ca nu vom respecta pozitia pe cazul Kosovo", a explicat liderul UDMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.