Ministrul Apararii a recunoscut in fata Comisiei de profil din Senat ca ministrul de Externe a angajat trimiterea de trupe in Ciad fara a avea vreun mandat in acest sens.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a angajat participarea Romaniei cu trupe in Ciad fara a avea un mandat in acest sens. Aceasta este concluzia la care au ajuns senatorii din Comisia de aparare dupa ce l-au audiat ieri pe ministrul Apararii, Teodor Melescanu. Membrii comisiei sustin ca insusi ministrul Melescanu a recunoscut in cursul audierilor acest lucru. „A recunoscut implicit. Ne-a spus sa vorbim cu Cioroianu despre asta“, ne-a declarat senatorul Jean Vraciu, membru al comisiei. „Da, a recunoscut. Nici nu avea cum sa nu recunoasca, deoarece reiese foarte clar din documente faptul ca Cioroianu nu avea nici un fel de mandat“, a intarit si Cristian Diaconescu, presedintele Comisiei de aparare din Senat.

„Dupa sedinta CSAT din 18 noiembrie, s-a ajuns la concluzia ca se impune o perioada de analiza in legatura cu asigurarea logisticii pentru aceasta actiune. A doua zi, Cioroianu angajeaza participarea Romaniei in Ciad la Consiliul pentru Afaceri Generale si Relatii Externe, fara sa existe un mandat in acest sens. In decembrie, MAp inainteaza CSAT un memorandum privind trimiterea de trupe in Ciad, prin primul-ministru. CSAT retrimite insa Guvernului, saptamina trecuta, memorandumul. Deci nu exista inca nici o decizie oficiala privitoare la participarea noastra in Ciad. Par a fi doar niste incercari de a repara si de a oficializa demersul facut de Cioroianu. Noroc ca, pe 3 februarie, oficialii europeni decid aminarea operatiunii din cauza inflamarii situatiei din Ciad“, ne-a explicat senatorul Jean Vraciu. El sustine ca, „in orice stat civilizat, in urma unei astfel de situatii, ministrul in cauza ori ar fi trebuit sa-si prezinte demisia, ori ar fi fost revocat imediat“. In urma audierilor de ieri, senatorii din Comisia de aparare au decis sa il cheme „in cel mai scurt timp“ la audieri si pe ministrul Adrian Cioroianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.