Cu 158 de voturi pentru, 89 contra si 7 abtineri, motiunea simpla „Anulati taxa de prima inmatriculare“ a fost adoptata in Camera Deputatilor, insa in ciuda succesului motiunii, care urmarea eliminarea taxei auto, guvernul nu se gandeste sa renunte la bani

Motiunea simpla dezbatuta ieri si luni seara este a cincea impotriva Cabinetului Tariceanu II si a doua care se adopta. Documentul prezentat de PD-L solicita Executivului luarea a doua masuri: 1.“Eliminarea taxei de prima imatriculare“ si 2. „Restituirea de catre Ministerul Economiei si Finantelor, persoanelor fizice si juridice indreptatite, a sumelor incasate prin taxa de prima imatriculare pentru autoturisme si autovehicule pina la data de 31 decembrie 2008 prin proceduri administrative.“
Deputatii PD-L au reusit ieri sa treaca, cu concursul PSD si PRM, propria motiune simpla intitulata „Anulati taxa de prima inmatriculare!". 63 dintre cei 74 de pesedisti, toti deputatii PRM prezenti, un conservator, un reprezentant al minoritatilor si patru independenti au votat cot la cot cu parlamentarii PLD in favoarea motiunii. Insa, potrivit Adevarul, Votul Camerei Deputatilor nu obliga Guvernul sa puna in practica ad-litteram doleantele exprimate in textul motiunii.

Insa dupa cum relateaza Cotidianul, regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca, in situatia in care o motiune este adoptata, Guvernul urmeaza sa tina cont de ce s-a solicitat in text. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, sustine ca Guvernul nu este obligat sa respecte toate prevederile motiunii, ci doar ce va considera de cuviinta. „A tine cont inseamna sa iei si sa-ti asumi ce consideri oportun din intregul continut al motiunii. Din ce a spus ministrul Finantelor, urmeaza ca Guvernul sa modifice formula taxei pentru protectia mediului astfel incit sa fie adoptata o lege pe emisiile de dioxid de carbon si probabil vor exista dezbateri publice pe aceasta tema“, a precizat Olteanu.

Dupa aflarea rezultatului, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca se astepta ca motiunea sa treaca si a precizat ca adoptarea acesteia reprezinta un gest “inutil” deoarece Guvernul va veni cu un proiect de modificare a taxarii auto. Cronica Romana precizeaza caPD-L cere anularea taxei de prima inmatriculare si restituirea banilor pentru cei care deja au achitat-o. Solicitarea a fost sustinuta de grupurile parlamentare ale PD-L, PSD si PRM, dar si de un deputat PC, unul apartinand minoritatilor nationale altele decat cea maghiara si de patru deputati independenti. Impotriva motiunii si-au exprimat votul grupurile parlamentare ale PNL si UDMR, dar si doi deputati PSD, 7 conservatori, 10 deputati apartinand minoritatilor si patru deputati fara apartenenta politica.

Curentul a citat si reactia liderului PD-L , Emil Boc, care a avertizat ca "Daca Guvernul nu va tine cont de pozitia Camerei Deputatilor, sanctiunea politica aferenta poate fi numai motiunea de cenzura. Ori pleaca Tariceanu, ori pleaca taxa". Reactia democrat-liberalilor vine dupa ce reprezentantii Executivului au calificat adoptarea motiunii ca fiind inutila. Guvernul ar urma sa ia in calcul doar o parte dintre obiectiile formulate de parlamentarii PD-L, PSD si PRM in cadrul dezbaterilor, bazandu-se pe considerentele constitutionale potrivit carora "controlul parlamentar este fara sanctiune".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.