Cele doua mari companii producatoare de tigarete din Romania, British American Tobacco si JTI, contesta propunerea de lege a Guvernului de crestere a accizei la tutun

Producatori sustin ca odata cu introducerea taxei pe viciu si apoi a accizei, preturile au crescut neplanificat cu 30% si contrabanda cu tigari s-a triplat. In prezent acciza pe mia de tigarete este de 40 de euro Cele doua companii si-au exprimat nemultumirea fata de propunerea legislativa de modificare si completare a Codului Fiscal.

Legea urmareste reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru alimentele de baza, cu o crestere simultana a nivelului accizei pentru tigari. Producatorii de tigarete sustin ca initiativa legislativa va avea efecte negative asupra mediului de afaceri si ca astfel se incalca si calendarul de crestere graduala a taxelor pentru produsele din tutun hotarat in acord cu Uniunea Europeana.
Gilda Lazar, reprezentant al JTI, a precizat ca “intre 1998 si 2002 cand a fost introdus calendarul am asistat la nu mai putin de 14 cresteri de accize din diverse motive.”

“Ne asteptam ca dupa aderare sa se respecte angajamentele luate, or dintr-o data ne trezim cu astfel de propuneri care nu au niciun fel de fundament si contrazic angajamentele din capitolul 10 privind impozitarea." Gilda Lazar a declarat la BBC ca propunerea de majorare a accizei la 65 de euro pe mia de tigarete in 2008 va aduce in continuare cresteri ale preturilor de aproape 40%, in timp ce contrabanda ar atinge un nivel de 30 la suta din totalul pietei, adica o pierdere la bugetul de stat de peste 700 milioane de euro. Producatorii mai spun ca nu va fi afectata doar industria tutunului ci si comerciantii care vor inregistra pierderi si consumatorii care vor plati mai mult pentru un pachet de tigari daca legea va fi aprobata de Camera Deputatilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.