De altfel, estimarile facute la nivelul Ministerului Agriculturii arata ca ponderea suprafetelor impadurite in totalul suprafetei României se situeaza sub media europeana si cu mult sub nivelul pe care cercetatorii il considera ca fiind un prag minim posibil, respectiv 35%. Presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor, Marian Stoicescu, a apreciat ca mai mult de jumatate din suprafata de 800.000 ha a fost distrusa partial, in timp ce in celelalte cazuri padurile au fost taiate in totalitate.

„Aceasta situatie a afectat si ariile protejate intr-o perioada, insa dupa aparitia legislatiei in domeniu, taierile ilegale au fost stopate. Pe de alta parte, actuala legislatie referitoare la sectorul forestier a determinat distrugerea padurilor in sectorul privat“. Stoicescu mai spune ca prelucrarea lemnului provenit din taierile ilegale s-a facut in debitele neautorizate. Cantitatea de lemn obtinuta
s-a folosit in productia interna pentru constructia de case, dar cea mai mare parte a fost exportata. Potrivit lui Marian Stoicescu, proiectul Codului silvic, discutat in acest moment, va inrautati si mai mult situatia. „Exista un articol care precizeaza ca suprafata maxima aflata in posesie care poate fi scoasa din fond este de 500 mp, dar de fapt ar trebui o restrictie procentuala. Practic exista pericolul ca padurile din zonele limitrofe sa dispara“, a completat presedintele federatiei.