Presedintele moldovean s-a certat cu ministrul roman in limba rusa, pe tema limbii moldovenesti

„Nu credeti ca, avind aceeasi limba cu un stat membru al UE, recunoasterea acestui lucru v-ar facilita integrarea europeana?”, l-ar fi intrebat ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, pe presedintele moldovean Vladimir Voronin, la Conferinta pentru Politici de Securitate de la Munchen. „Va multumesc pentru intrebare si va repet - am facut-o deja de un milion de ori si o pot repeta si de un miliard de ori - ca denumirea limbii de stat este exclusiv treaba poporului acestei tari”, i-a raspuns Voronin oficialului roman. In limba rusa insa.

Presedintele Republicii Moldova a adaugat ca, desi romana si moldoveneasca sint identice, fiecare dintre cele doua state isi poate denumi limba cum vrea. „Noi am trait cu limba moldoveneasca si vom trai cu ea in continuare”, a declarat Voronin, care a tinut sa mentioneze si ca peste un an tara sa va implini 650 de ani de existenta, in timp ce Romania exista de numai 170 de ani. „Iata de ce este inutil sa se dezbata cine a fost mai devreme - gaina sau oul”, a subliniat el.

Potrivit agentiei ruse Ria Novosti (care relateaza despre „riposta categorica” data de liderul de la Chisinau ministrului Cioroianu sub titlul „Voronin este impotriva redenumirii limbii moldovenesti ca pret pentru integrarea europeana”), presedintele moldovean a mai reamintit ca, in cadrul referendumului pe tema limbii nationale, de la 1 octombrie 2004, 84% din populatie s-a pronuntat pentru mentinerea denumirii istorice a acesteia, „limba moldoveneasca”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.