AVAS, inca proprietar cu 20% al Petrom, spune ca achizitia Petromservice este costisitoare, va afecta negativ profitul companiei si, implicit, dividendele care i se cuvin.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dat in judecata compania Petrom, cerind in instanta anularea unor decizii ale Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) care privesc reviziuirea bugetului pentru investitiile aferente anului trecut si contractul prin care Petrom a cumparat Petromservice. Procesul va incepe pe 6 martie.

AVAS sustine ca nu a fost informata corect si la timp asupra subiectelor care urmau sa fie dezbatute in sedinta AGA a Petrom din noiembrie 2007. Atunci, AGA a decis suplimentarea bugetului de investitii, printre altele si ca urmare a achizitiei Petromservice. In acea sedinta, AGA, AVAS a votat impotriva aprobarii bugetului, dar cum institutia nu mai detine decit 20% din capitalul Petrom, votul negativ nu a contat in luarea deciziei, iar AGA a decis, cu majoritate de voturi, ca Petrom cumpara activele Petromservice, urmind sa ofere in schimb 328,5 milioane de euro.

AVAS isi motiveaza actiunea prin faptul ca “aprobarea indirecta a programului Pearl (achizitia Petromservice - n.red.) in cadrul bugetului de investitii revizuit pentru 2007 este, pe de o parte, contrara interesului social, iar pe de alta parte, de natura a primejdui insasi existenta societatii (Petrom-n. red.)”. In calitate de actionar, institutia apreciaza ca decizia AGA este contrara intereselor actionarilor minoritari, argumentind ca valoarea de achizitie a Petromservice este prea mare. AVAS sustine ca investitiile aprobate in AGA au un risc “prea mare” , iar valoarea lor afecteaza profitul companiei si reduce, astfel, valoarea dividendelor primite de stat.

Petrom considera ca cererea AVAS este neintemeiata, “intrucit adunarea actionarilor, a carei decizie este atacata, a fost convocata si s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor” se arata intr-un comunicat al Petrom remis Bursei de Valori Bucuresti. Compania nu a facut alte comentarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.