Romania isi propune sa ajunga, in 2020, la nivelul mediu de dezvoltare inregistrat in 2007 de statele din vestul Europei, urmand ca in 2030 sa fie recuperat intregul decalaj ce o desparte de celelalte tari din UE. Ca atare, autoritatile au revizuit o strategie de dezvoltare durabila si au prezentat ieri la Academia Romana documentul revizuit.

In viziunea autoritatilor, Strategia Nationala este un proiect necesar pentru ca in acest moment Romania are nevoie de programe pe termen scurt, mediu si lung pentru sustinerea economica si pentru a tine pasul cu celelalte state membre. Foarte importanta este si dezbaterea publica, aceasta trebuind insa sa fie scoasa din circuitul politic. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat in discursul sau ca pana in 2020 Romania isi propune sa ajunga la nivelul de calitate a mediului care s-a inregistrat in 2007 in celelalte tari ale UE. "Zece ani mai tarziu, in 2030, va recupera intregul decalaj ce o desparte de tarile Uniunii din acest punct de vedere", a spus Attila Korodi. Ministrul este de parere ca documentul lansat ieri va oferi conceptul pentru managementul statal al Romaniei pentru urmatorii 25 ani. Educatia si sanatatea au fost "domeniile sociale perdante" ale perioadei de preaderare si asta pentru ca tara noastra si-a "concentrat toate eforturile pentru atingerea obiectivelor de integrare de pe agenda negociata cu Uniunea Europeana", a spus Korodi. "Pe aceasta agenda, educatia si sanatatea nu au fost teme prioritare ale integrarii si, in aceste conditii, Romania nu a mai avut capacitatea administrativa sa europenizeze si aceste sectoare esentiale. Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila va aseza si aceste domenii in prim-plan", a spus Korodi.

NEVOI. Conceptul de dezvoltare durabila se refera la acoperirea necesitatilor actualei generatii fara a compromite sansele celor viitoare in a-si satisface propriile nevoi. "Dezvoltarea durabila inseamna, din punct de vedere al protectiei mediului, internalizarea costurilor de mediu in toate activitatile, indiferent ca vorbim de sectorul public sau de cel privat", potrivit lui Korodi.

Asteptarile pe care ministrul Mediului le are de la varianta imbunatatita a Strategiei se refera la claritate in obiective, instrumente si structuri de implementare bine definite si un mecanism de monitorizare prin care sa fie clar cine si in ce fel raspunde de fiecare obiectiv in parte. Ministrul a adaugat ca parteneriatele regionale si locale intre administratie, domeniul academic si sectorul de afaceri vor juca un rol-cheie in aplicarea corecta a principiilor din documentul de dezvoltare durabila.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.