Traian Basescu este presedintele care refuza in mod consecvent sa semneze "ca notarul" decretul de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al justitiei, ale carei competente in acest sens sunt indoielnice, scrie cotidianul austriac Der Standard in editia de astazi, informeaza NewsIn.

Refuzul lui Traian Basescu pare sa fie justificat, in opinia jurnalistilor de la Der Standard, pentru ca lista punctelor negative din dreptul Noricai Nicolai este lunga: opozitia sa fata de reformele cerute de UE in domeniul Justitiei, sustinerea initiativei pentru desfiintarea DNA si acuzatiile de condamnare a unui om nevinovat, pe cand ocupa functia de procuror.

Der Standard, cotidian cu orientare de centru-stanga, nu uita nici de episodul "Nepoata", din aprilie 2006, cand nepoata Noricai a votat in plenul Senatului in locul unui parlamentar absent. “Nu va priveste cine este ea", spunea atunci Norica Nicolai, noteaza publicatia germana.

"Presedintele, pe care acest lucru il priveste totusi, nu vrea sa-si dea girul pentru ca ea sa devina ministru al justitiei, motivand ca inselaciunea este modalitatea ei de lucru, atat in plan politic, cat si profesional", noteaza Der Standard.

Articolul mentioneaza tensiunile indelungate care exista intre Presedintie si guvernarea liberala, Traian Basescu opunandu-se mai multor candidati liberali la fotoliile ministeriale. Chiar daca din punct de vedere constitutional a fost nevoit sa accepte numirea acestora in functie, pe plan politic, Basescu a avut pana acum dreptate, considera Der Standard.

"Ministrul de Externe Adrian Cioroianu s-a facut de ras in fata regelui Spaniei si a propus 'solutii' rasiste in criza romano-roma din Italia, sugerand deportari in desert ale infractorilor. Iar pe fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, Basescu l-a putut forta sa-si dea demisia dupa doar opt luni, datorita acuzatiilor de coruptie", scrie Der Standard.

Cotidianul aminteste, pe de alta parte, de acuzatiile de rasism la adresa presedintelui dupa incidentul cu jurnalista Andreea Pana, precum si de suspendarea sa din functie, ca urmare a acuzatiilor de incalcare a atributiilor constitutionale.

Articolul se incheie intr-o nota usor sarcastica, prezentandu-l pe Basescu singur impotriva a multi dusmani politici: "Prin lupta sa impotriva coruptiei, presedintele in varsta de 56 de ani si-a creat inamici, dupa ruperea Aliantei, in 2006, nu numai in randul opozitiei formate din social-democrati, conservatori si peremisti ultranationalisti, ci si in randul fostului partener de alianta, PNL, si in persoana premierului Calin Popescu-Tariceanu. Fiica cea mare a lui Basescu este, de altfel, notar, iar mezina are ambitii politice", incheie Der Standard.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.