Copacii din Padurea Baneasa sunt taiati noaptea pe sest de diferiti indivizi care au interese intr-una din cele mai bine cotate zone ale Capitalei. "Baietii destepti”, proprietari de padure, primesc si o mana de ajutor din partea Senatului, care nu intamplator a modificat zilele acestea Legea mediului, permitand constructiile pe terenurile proprietate privata.

Padurea Baneasa, una dintre cele mai vanate zone ale Bucurestiului, este deja impartita pe grupuri de interese. Sunt cel putin trei proiecte imobiliare care abia asteapta sa fie demarate cu ajutorul autoritatilor. Pana la obtinerea autorizatiilor, proprietarii spatiului verde au trecut deja la taierea copacilor. Nu este un caz nemaiintalnit, si in Parcul Bordei s-a intamplat la fel.

Primii care au inceput defrisarile ilegale sunt cei care au in proprietate 20 de hectare din Padurea Baneasa, teren care initial ar fi apartinut familiei Cuturela, in zona urmand a rasari un cartier rezidential, denumit la misto "zona verde”. Jurnalul National a relatat recent acest caz, aratand ca firma care a intocmit studiul de impact este KVB Economic SRL, care are drept actionari majoritari pe Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, Silvian Ionescu, fost comisar general al Garzii de Mediu, si Ioan Gherhes, fost director general al Agentiei Nationale de Protectie a Mediului. Ei au analizat Padurea Baneasa si au ajuns la concluzia ca orice constructie pe zona verde este bine venita. Mai mult, este benefica pentru mediul inconjurator. Pana la obtinerea actelor necesare, zona verde este defrisata incet, dar sigur pe timp de noapte, pentru a nu atrage atentia. La fata locului se poate vedea clar ca arborii sunt din ce in ce mai rari si ca pe timp de noapte se munceste, nu gluma.

Viitorii locatari se pot baza momentan doar pe acel studiu de impact, facut de oameni specializati pe mediu care, in ciuda pregatirii, dau verdicte socante. Astfel, este scris negru pe alb ca pisicile, cainii, soarecii si sobolanii sunt animale fara stapan si dauneaza zonei verzi, iar construirea unor vile de lux ar fi bine venita, "amplasarea locuintelor va avea in vedere atenuarea zgomotelor”.

CARTIER DE VILE LANGA ZOO. Un alt proiect imobiliar este cel pe care se intindea Restaurantul Privighetorilor, lipit de Gradina Zoologica. Tot Jurnalul National a aratat cum conducerea Parcului Zoo a fost sunata de investitori si intrebata cand vor fi mutate animalele, viitorii posesori de vile fiind interesati direct de acest lucru. Terenul cu pricina a fost revendicat si castigat in instanta, iar imediat proprietarii au vandut restaurantul si parculetul din zona unor afaceristi din domeniul imobiliar. Multi vor ca Parcul Zoo sa fie definitiv inchis si in scurt timp mutat, pentru ca terenul pe care se afla sa fie repede curatat si transformat, evident, in cartier rezidential. O alta problema ar fi mirosurile si zgomotele provenite de la animalele din Gradina Zoologica care i-ar deranja pe cei care vor sa locuiasca in padure.

Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca 20.000 de metri patrati din Gradina au fost revendicati de familiile Gressian si Filipoiu din totalul de 60.000. Comisia din cadrul Primariei Capitalei care aplica Legea 10 a dat masuri reparatorii proprietarilor, insa acestea au fost atacate in instanta, acum existand un proces pe rol.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.