Asigurarile medicale vor fi gestionate printr-un sistem informatic de 100 de milioane de dolari
Cotidianul informeaza ca fiecare asigurat va avea, incepind din ianuarie 2008, o evidenta medicala, cu toate datele personale si istoricul medical. Aceasta evidenta va fi posibila o data cu implementarea noului sistem informatic unic integrat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). „In acest sistem unic, medicii si prestatorii de servicii vor introduce toate consultatiile, bolile si tratamentele pacientilor asigurati. Astfel, daca un pacient isi schimba medicul de familie, noul medic nu trebuie decit sa acceseze sistemul pentru a vedea toate problemele de sanatate ale pacientului“, a explicat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Accesul la sistemul informatic unic integrat (SIUI) se face cu ajutorul unui cod unic, pe care il va primi fiecare prestator de servicii (farmacii, spitale, cabinete medicale) impreuna cu un kit cu aplicatiile de raportare pentru colectarea datelor in vederea decontarii serviciilor de catre CNAS.

Potrivit Ziua, managementul, monitorizarea si suportul necesare unei gestionari eficiente a SIUI vor fi asigurate prin implementarea unui Centru de Apel de tip Help Desk, ce va fi disponibil la nivel national atat utilizatorilor interni CNAS, cat si furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice", a explicat Ciurchea. Potrivit acestuia, implementarea SIUI va duce la o economie anuala la bugetul de asigurari sociale de sanatate de 20-30%/an, odata cu detectarea si eliminarea dublurilor de asigurati, neconcordantelor privind asiguratii, dublurilor de servicii medicale prestate etc. SIUI a costat 119 milioane de euro, contractul fiind incheiat pentru 15 ani, din care au trecut deja cei 2 ani din faza de constructie, urmand acum faza de operare. Proiectantul SIUI este Siveco, coordonarea tehnica apartine Hewlett Packard, iar securizarea este asigurata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.