Dosarul Kosovo le-a ocupat cea mai mare parte a timpului sefilor de stat si de guvern reuniti la Bruxelles, in Consiliul European de Iarna

Potrivit Cotidianul, cei 27 de sefi de stat si de guvern ai tarilor Uniunii Europene au incercat ieri, la Bruxelles, la ultima sesiune din acest an a Consiliului European, sa convina asupra unei strategii comune privind independenta tot mai probabila a provinciei Kosovo. Romania a anuntat, formal, inca din dimineata aceleiasi zile, prin declaratia publica a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, ca se opune independentei Kosovo. Conform aprecierilor premierului, in rindul liderilor Uniunii Europene "exista un interes larg pentru sustinerea unei pozitii comune in aceasta problema". El a adaugat ca ramine insa o problema la care pozitia Romaniei este bine identificata: nu vom recunoaste statutul de independenta a provinciei Kosovo, deci nu vom recunoaste un Kosovo independent pentru ca avem serioase rezerve in ceea ce priveste modul in care acest statut trebuie acordat si posibilele consecinte asupra intregii regiuni a Balcanilor de Vest.

Romania libera adauga ca Romania respinge independenta. Fara a sprijini in mod direct independenta regiunii Kosovo, liderii europeni au "constatat cu regret", in comunicatul lor final, ca negocierile din Kosovo intre partea albaneza si cea sarba n-au dus la nici un rezultat, dar ca in acelasi timp actualul status-quo din regiune este imposibil de mentinut. Multe tari din UE nu doresc insa un Kosovo independent, cum au amintit-o atat presedintele Basescu, cat si premierul Tariceanu: "Nu vom recunoaste statutul de independenta al Kosovo, deci nu vom recunoaste un Kosovo independent, pentru ca avem serioase rezerve".

UE a lasat la alegerea fiecarui stat membru decizia de recunoastere a noului statut al provinciei. In acest moment, Romania, Cipru, Grecia, Slovacia si Spania au precizat ca nu vor recunoaste independenta provinciei, care ar putea constitui un precedent periculos.

De asemeni Ziua ne informeaza ca fortele NATO nu pleaca din Kosovo. Nici Alianta Nord-Atlantica nu doreste sa se pronunte in vreun fel in ceea ce priveste viitorul statut al Kosovo. Purtatoarea de cuvant a NATO, Carmen Romero, ne-a spus, joi, la Bruxelles, ca indiferent de ce vor anunta liderii albanezi din Kosovo, fortele Aliantei vor ramane in aceasta provincie si, chiar daca va fi necesar, numarul acestora va fi suplimentat. Alianta este pregatita pentru orice in ceea ce priveste situatia din Kosovo, dar asta nu inseamna ca se asteapta la o escaladare a violentelor, a precizat oficialul NATO, care a dorit sa sublinieze ca Alianta are toate bazele legale pentru a continua sa ramana acolo - rezolutia 1244 a ONU. In urmatoarea corespondenta va vom prezenta puncte de vedere ale NATO in privinta pozitiei Romaniei in cazul Kosovo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.