Sefii de state si de guverne din UE, care se intrunesc astazi la Lisabona pentru a semna, in cadrul unei ceremonii solemne, noul tratat care va inlocui Constitutia, vor primi cate un stilou din argint, personalizat, informeaza NewsIn.

Sefii de state si de guverne din UE se intrunesc la Lisabona pentru a semna, in cadrul unei ceremonii solemne, noul tratat care va inlocui Constitutia si care, odata ratificat, ar urma sa faciliteze procesul de luare a deciziilor in Uniunea cu 27 de membri.

Semnarea documentului - fiecare lider va primi un stilou de argint personalizat - va incepe la 12.00 (14.00, ora Romaniei) in galeria interioara a manastirii Jeronimos, in prezenta celor 27, a presedintelui Comisieri Europene si a presedintelui Parlamentului European.

Premierul britanic Gordon Brown va fi reprezentat la ceremonie de ministrul de externe David Miliband, dar se va alatura omologilor sai la pranz, cand va semna documentul. Dupa luni de negocieri dificile, tratatul a fost aprobat la 19 octombrie la Lisabona si ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2009, dupa ce va fi ratificat de fiecare stat membru.

Majoritatea tarilor - in afara de Irlanda, care trebuie sa organizeze un referendum - si-au anuntat intentia de a ratifica tratatul in Parlament, de teama ca o respingere la referendum ar compromite tratatul ce inlocuieste Constitutia europeana respinsa in 2005 de francezi si olandezi.

Miercuri, in PE, proclamarea Cartei drepturilor fundamentale, una dintre putinele inovatii ale tratatului, a fost criticata de eurodeputati, sustinatori ai unui referendum pentru ratificarea textului.

Dupa ceremonia de semnare, sefii de state si de guverne vor urca in traditionalul tramvai din Lisabona pana la muzeul trasurilor, pentru un pranz in comun, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.