Un roman din Arad a reusit sa infranga Guvernul in disputa cu Europa si a demonstrat ca taxa de prima inmatriculare nu este dacat un abuz
Potrivit EVZ, In disputa cu guvernul, Europa are un aliat Ilie Iluna din Arad. Are 45 de ani si se ocupa de o mica afacere cu instalatii si cablaje electrice. Barbatul acesta intre doua varste a dovedit, in instanta, ca guvernul Tariceanu II comite un abuz la adresa cetatenilor romani, obligandu-i sa achite taxa de prima inmatriculare in forma actuala.

Un patron din Arad si un avocat in varsta de 27 de ani au reusit sa castige un proces privind taxa auto de prima inmatriculare. Omul care a invins statul si a reusit sa demonstreze ca taxa de prima inmatriculare este gresita se numeste Ilie Iluna, are 45 de ani si este din Arad. Iluna are o mica afacere si detine o firma de instalatii si cablaje electrice.

Asta-vara, omul si-a adus o masina din Austria si n-a putut s-o inmatriculeze decat dupa ce a platit o taxa exorbitanta. „Este un VW Passat din anul 2002. Am dat pe el in jur de 9.700 de euro. Este o masina foarte buna. Dar nu am putut-o inmatricula fara taxa de prima inmatriculare, asa ca am platit 6.287 de lei. Dupa ce am platit taxa, m-am intalnit cu un prieten de-al meu, care este avocat, Cosmin Costas, un baiat deosebit. Atunci am zis, hai sa facem ceva, pentru ca e ilegal ce se intampla. Pentru noi, care suntem o firma mica, 62 de milioane de lei vechi nu-s chiar putini bani”, spune Ilie Iluna.

Avocatul Cosmin Costas s-a pus la treaba si s-a ocupat de caz. „M-a sunat in urma cu cateva zile si mi-a spus ca s-a castigat procesul. Nu mi-a venit sa cred. Cui ii venea sa creada, ca am inteles ca nimeni din tara nu a facut ceva demersuri. Adevarul e ca daca nu aveam un prieten avocat, nici eu poate ca nu ma incumetam”, isi aminteste Ilie Iluna, care incheie scurt: „Asta a fost tot!”.

Cotidianul mai adauga ca Tribunalul Arad a declarat, in premiera, ilegala taxa de prima inmatriculare obligind Administratia Financiara sa returneze banii firmei care a cistigat procesul.

Dupa trei luni de judecata, taxa fiind platita de firma in august, instanta a obligat Fiscul sa dispuna restituirea sumei de 6.287 de lei reprezentind taxa platita la prima inmatriculare. De asemenea, sucursala Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) din Arad a fost silita sa plateasca rata dobinzii legale de la data platii pina la restituirea efectiva si, in plus, cheltuielile de judecata.

Ilie Iluna si-a fixat al doilea obiectiv: sa castige si procesul pentru returnarea celor 3.000 de euro cu care a fost taxat pentru inmatricularea unui microbuz. Pretul de achizitie a masinii a fost 7.200 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.