Milioane de euro au fost cheltuite inutil pentru achizitionarea unor substante care nu aveau concentratia necesara pentru neutralizarea virusului H5N1 .
Odata cu revenirea pe tapet a pericolului gripei aviare, procurorii DNA au reluat o ancheta mai veche privind achizitiile publice de substante necesare combaterii celebrului virus H5N1.

De data aceasta, „descoperirea" anchetatorilor consta in faptul ca un produs numit „Virocid" a fost introdus pe piata printr-un artificiu la limita legii. Gradul de diluare al acestei substante este atat de mare, incat poate fi considerat "apa chioara" si, cu toate acestea, statul a cumparat-o.

Concret, in dosarul penal intocmit directorului Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a aparut un document din care reiese ca acesta a impus Comitetului pentru Produse Medicinale Veterinare sa aprobe achizitionarea acelui "Virocid", cu toate ca aceasta substanta nu e atestata nici in Romania, nici in UE. Are doar o certificare obtinuta in China, prin care se arata ca ar fi activa impotriva tulpinii H5N1.
Dar, atentie: poate fi activa numai la o anumita concentratie. Pe prospectul initial se mentiona ca „Virocid" actioneaza intr-o concentratie de 1 la 400, iar in prezent, un nou prospect - introdus dupa obtinerea autorizatiei de comercializare - arata ca Virocid ar actiona in concentratie de 1 la 1.200.

Adica, un litru de substanta la 1.200 de litri de apa, ceea ce - potrivit specialistilor in medicina veterinara - nu mai are cum sa dea efecte in combaterea virusului aviar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.