Seful statului a facut astazi, in cadrul vizitei pe care o efectueaza in tara cantoanelor, o paralela intre sistemul politic romanesc si cel elvetian si a subliniat ca in tara noastra populatia nu este cooptata in deciziile Guvernului si Parlamentului.

"Daca ati observat, in Elvetia, sistemul este Guvern-Parlament-popor. La noi e Guvern-Parlament si poporul... Din acest motiv si desprinderea aspiratiilor unora de aspiratiile celorlalti. Aici avem o problema", a sustinut Traian Basescu intr-o declaratie comuna efectuata la Berna alaturi de omologul sau, Micheline Calmy-Rey.

"Pe fond, cheia implicarii in decizie a populatiei prin referendum este chiar cheia democratiei in Elvetia", a declarat seful statului, care a mai subliniat ca elvetienilor le pasa de marea majoritate a deciziilor care se iau in numele lor.

Seful statului a marturisit ca in discutiile bilaterale a fost abordat subiectul referendumului pentru ca a dorit sa inteleaga mai bine mecanismul participarii populatiei la decizia politica in Elvetia. "Cel mai important lucru pe care-l putem invata de la elvetieni este ca intr-adevar tara este foarte mult influentata de decizia cetatenilor ei si ca elvetienii sunt extrem de implicati in viata tarii lor, ei fiind cei care decid si confirma intentiile politicienilor", a declarat seful statului roman.

Traian Basescu a remarcat ca marea deosebire intre legislatia romaneasca si cea elvetiana este ca in tara cantoanelor referendumurile sunt initiate de populatie, pe cand in Romania ele trebuie initiate de presedinte sau de Parlament.

Traian Basescu se afla astazi, intr-o vizita oficiala in Elvetia, la invitatia omologului sau, Micheline Calmy-Rey, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.