Kamel Abbachi este considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei Al-Queda

Algerianul Kamel Abbachi, suspectat de activitati teroriste, a fost retinut miercuri in Bucuresti, informatiile fiind puse la dispozitia Politiei de Serviciul Roman de Informatii. In momentul retinerii, Kamel Abbachi nu a opus rezistenta si a declarat doar ca accepta "fara nicio problema" extradarea in Italia. Retinerea sa intervine in cadrul unei ample anchete initiate de procurorii din Milano in colaborare cu comandamentul operativ special (ROS) din Genova (regiunea Liguria).

Ofiterii au patruns in locuinta algerianului dupa ce s-au asigurat ca in interior nu existau arme sau complici. "Un rezultat excelent in contextul cooperarii intre autoritatile din mai multe tari, un rezultat care demonstreaza ca intr-adevar cooperarea politiei la nivel international se poate concretiza", a declarat Paolo Sartori, atasatul italian pentru legatura cu Interpol in Romania.

Mandat international

Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, ne-a declarat ca algerianul Kamel Abbachi, suspectat de activitati teroriste, a fost retinut de politisti si nu de reprezentantii SRI, deoarece institutia pe care o reprezinta nu are astfel de atributii. In schimb, Bercaru a confirmat faptul ca SRI a furnizat Ministerului Internelor si Reformei Administrative informatii despre locul unde se afla Abbachi in Bucuresti. In momentul retinerii de catre politisti a algerianului suspectat de activitati teroriste la fata locului s-au aflat si cativa ofiteri SRI. Purtatorul de cuvant al SRI a declarat pentru Ziua ca pe numele lui Kamel Abbachi exista un mandat international de retinere, iar SRI a actionat in acest caz in calitate de autoritate nationala in materie antiterorista prin Departamentul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului.

Discutii interceptate

In urma cu doua saptamani, publicatia italiana Il Secolo XIX publica un material in care se arata ca investigatorii italieni au interceptat o discutie intre doi suspecti de terorism - tunisienii Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa si Bechir Kaouana - care mentioneaza existenta unor "tabere de antrenament Al-Queda in Romania", unde aspirantii la statutul de luptatori pentru jihad invata sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive. Kamel Abbachi este considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei "compania", el avand sarcina de gestionare a fazelor initiale ale transferului de imigranti clandestini, facandu-le acestora invitatii de sedere in Romania, prin intermediul unui "mijlocitor", preciza Il Secolo XIX.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.